Ett helt vanligt inlägg

Jag har i princip bakat varje dag i en vecka nu för att få ihop alla mina godsaker till Julbasaren som är idag. Hann inte fota allt men här är en godsak i alla fall. Mina hemgjorda marshmallows med smak av mjölkchoklad och doppade i mjölkchoklad.. Var svårt att inte äta upp dessa själv :)
 
Korgen som utlottas på basaren innehåller dessa godisar:
- Marshmallows med smaker av; lakrits, mjölkchoklad och vanilj
- Snöbollar (vitchoklad med smak av citron rullat i kokos)
- Nougatkulor
- Baileystryfflar (eller mer sega kolor)
- Kokostoppar
 
Jag kommer att lägga upp recept för alla godsaker jag har bakat så småningom. 
 
 

Rulltårta med snabblagad blåbärsfyllning

 
Ingredienser:
3 ägg
1 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk eller vatten
 
Fyllning:
ca 2 dl blåbär
1 msk syltsocker
1 tsk potatismjöl
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30x40cm). Smörj med lite matfett.
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver väl. Vänd ned det i äggsmeten. Rör i vätskan.
- Bred jämt ut smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 min.
- Strö lite socker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort bakplåtspappret som kakan gräddats på.
 
- Koka blåbär, syltsocker och potatismjöl i en kastrull tills det tjocknat.
- Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Låt svalna i pappret med skarven ned.
- Skär upp i lagom stora skivor och servera med en klickgrädde.
 
 
Rulltårta

Carciofini fritte - friterad kronärtskocka

Dessa godbitar är en storfavorit både hos mig och italienarna.
 
Ingredienser:
1 burk (ca 300 g) små kronärtskockshjärtan 
1–1 ½ dl vetemjöl 
1 ägg 
2 msk olivolja 
¼ tsk salt 
1 krm peppar 
solrosolja till fritering 
 
Gör så här:
- Spola av kronärtskockorna med kallt vatten. Låt rinna av och torka försiktigt med hushållspapper.

- Blanda olivolja, salt och peppar i en skål. Dela kronärtskockorna, beroende på storlek, i halvor eller kvartar och lägg ner i skålen. Rör om försiktigt. Häll ut mjölet på en flat tallrik och vispa upp ägget i en djup tallrik.

- Vänd först kronärtskockorna i mjölet och sedan i det uppvispade ägget. Hetta upp rejält med solrosolja i en stekpanna, lägg ner skockorna och fritera några minuter tills de får en fin, gyllene färg runt om.

- Lägg de friterade kronärtskockorna på hushållspapper för att rinna av. Servera direkt.

 
 
 
 
bellafigura - friterat - italien - kronärtskocka