Just a delicious cake by Roy Fares

Gjorde en galet god tårta till min allra bästa kompis som fyllde år.
Receptet på tårtan är från Roy Fares bok "Delicious".
Jag bytte ut hans tårtbottnar till ett annat recept för jag vill ha mina bottnar lite tunnare.
Min tårta blev inte riktigt lika snygg som hans, men troligen exakt lika god!
 
Tårtbottnar: "Lika delar" från http://bliminjast.se/2011/march/tartbotten-lika-delar.html
Tanken med detta recept är att man mäter upp lika delar av ägg, socker och mjöl. Man använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Utan hela receptet utgår från äggens mängd. Jag använde mig av en form på 24 cm i diameter och då blir receptet så här:
 
- Knäck 4-5 stora ägg i ett glas. Ta fram två lika stora glas som det första och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen i det första glaset är. Gör sedan likadant med mjölet i det tredje glaset. Om man vill kan man byta ut 1/3 del av mjölet mot potatismjöl eftersom att potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig. Jag bytte ut en 1/3 del av mjölet mot 1/3 del kakao eftersom jag ville ha chokladsmak på mina. Eftersom att jag använde mig av 4-5 ägg som bas, ska jag addera 1,5 tsk bakpulver till min smet. 
 
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, ca 5-10 minuter. Blanda sedan ned mjölblandningen. Vispa inte utan vänd försiktigt ned tills allt har blandats.
 
- Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med bakplåtspapper på höjden. Grädda på det nedersta steget i ca 30-35 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna för att undvika att bottnarna sjunker ihop. Känn efter med en sticka om stickan är torr är bottnarna färdiga. Ta ut och låt svalna helt i formen innan du skär upp dem i tre. Skär eventuellt till översidan på tårtbotten så att den är jämn och fin. 
 
Salt karamellsås
50 g glykos
100 g strösocker (1, 25 dl)
100 g grädde (1 dl)
30 g smör
Flingsalt
 
Gör så här:
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Häll i lite socker i taget och blanda tills du har en fin och gyllenbrun karamell färg. Ta av karamellen från värmen och blanda försiktigt i grädden lite i taget. Det kommer att bubbla så akta ditt ansikte och dina händer. Blanda därefter i smöret lite i taget tills karamellsåsen är jämn. Smaksätt med salt efter smak och tycke. 
 
Marshmallowfyllning
250 g rumstemperat osaltat smör
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
214 g marshmallow fluff (1 burk)
 
Gör så här:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluff och vispa ihop till en slät fyllning. 
 
Maräng och choklad-smörkräm
300 g Mjölk choklad
300 g rumstempererat osaltat smör
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 äggvitor (4-5 ägg)
220 g strösocker (2,5 dl)
1 nypa salt
 
Gör så här:
- Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad. Låt svalna till ljummen temperatur. 
- Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills allt socker har smält, vispa runt i jämna mellanrum. 
- Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ned lite i taget av smöret och därefter häller du i den smälta chokladen. Blanda tills krämen är jämn. 
 
Montering av tårta:
- Bred ut ett jämnt lager med marshmallowfyllning och ringla salt karamellsås över på den understa tårtbotten. Lägg på en ytterliggare en tårtbotten och gör samma sak. 
- Lägg på den sista botten och stryk tårtan slät med smörkrämen. Ställ in i kylen i ca 30 minuter. Stryk sedan på resterande delen av smörkrämen. 
- Dekorera med frivillig dekorering! 
 
Orginalreceptet till Roy Fares tårta finns på:
http://www.byroyfares.se/lang/en/just-a-delicious-cake/
Visa fler inlägg