Kardemumma Scones med rapsolja

För att höja mysfaktorn lite extra till "Hela England Bakar"
ställde jag mig och bakade scones. Problemet var bara att vi
hade inget smör eller margarin hemma! Så fick fixa ihop
en annan variant. Men gud så goda dom blev!
 
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
3-4 msk rapsolja (50g smör för vanliga scones)
2 dl mjölk
 
2 tsk mald kardemumma
1 tsk strösocker
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, strösocker och salt i en bunke.
- Börja med att hälla i 3 msk rapsolja och känn efter så du får rätt konsistens. Häll därefter i den 4e om du vill ha degen lite mer smidig. 
- Tillsätt till sist mjölken och blanda om till en deg. 
- Klicka ut 2 stora kakor, eller 8 små bullar på ett bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 min.
 
Servera med valfritt pålägg. 
t.ex. nutella, marmelad, ost eller jordnötssmör. 
 

Enkel äppelpaj med smultäcke

 
Ingredienser till smuldegen:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
3 msk strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
 
Ingredienser till äppelpajen:
6 små äpplen eller 3 stora
2 msk strösocker
0,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem och lägg i en smörsmord pajform. Lägg gärna några äppelskivor längs kanterna om du vill. 
- Pudra över socker-kanel/kardemumma blandningen över äppelskivorna. 
- Blanda ingredienserna till smuldegen i en bunke och mosa ihop med hjälp av en gaffel eller fingrarna. När allt blandats väl och bildat en grynig massa, strör du detta över äppelpajen till ett jämt lager. 
- Ställ in äppelpajen mitt i ugnen och grädda ca 20-30 min, tills färgen är ljusbryn och äpplena känns mjuka. 
 
Serveras med vaniljsås, glass eller grädde. 

Bullar med kardemumma- och vaniljfyllning

 
ca 40 st.
 
Ingredienser till bulldegen:
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl + någon dl till utbakning
 
Fyllning:
6 msk socker
6 msk vaniljsocker
150g rumsvarmt smör
3-4 tsk kardemumma (beror på hur stark smak man vill ha)
 
Pensling:
1 ägg + ca 2 msk pärlsocker
 
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till ca 37 grader eller lite kallare. Hellre kallare än för varmt,
- Smula jästen i en stor degbunke, tillsätt 1 dl av den fingervarma mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken samt salt och socker. 
- Arbeta in mjölet till en smidig deg. Jäs under duk i ca 40 min. 
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigare. Dela degen på hälften och kavla ut varje halva till en platta 40 x 25 cm. 
- Blanda samman rumsvarm smör, socker, vaniljsocker och kardemumma till fyllningen. Bred ut hälften av fyllningen på ena halvan av bulldegen. 
.- Rulla ihop till längder från långsidan. 
- Skär varje längd i bitar som är ca 2-3 cm stora och ställ sedan dem i varsina bullformar på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min. 
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg över på galler och låt svalna under en bakduk.