Bullar med kardemumma- och vaniljfyllning

 
ca 40 st.
 
Ingredienser till bulldegen:
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl + någon dl till utbakning
 
Fyllning:
6 msk socker
6 msk vaniljsocker
150g rumsvarmt smör
3-4 tsk kardemumma (beror på hur stark smak man vill ha)
 
Pensling:
1 ägg + ca 2 msk pärlsocker
 
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till ca 37 grader eller lite kallare. Hellre kallare än för varmt,
- Smula jästen i en stor degbunke, tillsätt 1 dl av den fingervarma mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken samt salt och socker. 
- Arbeta in mjölet till en smidig deg. Jäs under duk i ca 40 min. 
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigare. Dela degen på hälften och kavla ut varje halva till en platta 40 x 25 cm. 
- Blanda samman rumsvarm smör, socker, vaniljsocker och kardemumma till fyllningen. Bred ut hälften av fyllningen på ena halvan av bulldegen. 
.- Rulla ihop till längder från långsidan. 
- Skär varje längd i bitar som är ca 2-3 cm stora och ställ sedan dem i varsina bullformar på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min. 
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg över på galler och låt svalna under en bakduk.