Enkel äppelpaj med smultäcke

 
Ingredienser till smuldegen:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
3 msk strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
 
Ingredienser till äppelpajen:
6 små äpplen eller 3 stora
2 msk strösocker
0,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem och lägg i en smörsmord pajform. Lägg gärna några äppelskivor längs kanterna om du vill. 
- Pudra över socker-kanel/kardemumma blandningen över äppelskivorna. 
- Blanda ingredienserna till smuldegen i en bunke och mosa ihop med hjälp av en gaffel eller fingrarna. När allt blandats väl och bildat en grynig massa, strör du detta över äppelpajen till ett jämt lager. 
- Ställ in äppelpajen mitt i ugnen och grädda ca 20-30 min, tills färgen är ljusbryn och äpplena känns mjuka. 
 
Serveras med vaniljsås, glass eller grädde.