Pannacotta med smak av rosor

Min midsommardessert blev en egenexperimenterad 
pannacaotta med smak av rosor.
Har aldrig förut gjort pannacotta och var därför väldigt
orolig över att pannacottan inte skulle se ut som en ros när jag vände upp den.
Men det gick väldigt bra och smakade riktigt gott med rosensmak.
 

Till 6 portioner behöver du detta:
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång, eller 2 teskedar vaniljsocker 
0,5 dl rosensocker (finns upplagt recepet under tidigare historik)
3 st gelantinblad
 
 
Gör så här:
- Lägg gelantinbladen i blöt. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Om du inte har en vaniljstång fungerar det alldeles utmärkt att bara blanda i 2 tsk med vaniljsocker i kastrullen. Häll därefter i vispgrädden och tillsätt rosensockret. Låt koka upp. Låt puttra i 1-2 minuter. Viktigt att röra om så att grädden inte bränns vid. 
- Ta av kastrullen från plattan. Krama ur gelantinbladen och lägg dessa i kastrullen. Rör om tills de löst upp sig. 
- Om du använt dig av en vaniljstång, är det nu du ska sila bort den. Häll smeten i glas eller valfria formar och ställ in i kylen i minst 2 timmar, jag ställde in mina över natten. 
- När pannacottan stelnat tar du ut dem ur kylskåpet. Häll upp kokhett vatten i en långpanna eller skål och ställ ned glasen eller formarna några sekunder. Jag såg att mina släppte från kanterna och då kunde jag vända upp de på små tallrikar. 
- Dekorera därefter med vad du vill. Jag kokade jordgubbar som jag serverade till,  det passade utmärkt ihop. 
 
bär - frukt - grädde - jordgubbar - pannacotta - rosensocker - rosor - socker - vanilj

Syrénsocker

 
Blev syrénsocker också. Man kan använda sig av de flesta
ätbara blommor som inte är besprutade. Jag ska testa
göra socker med jasmineblommor också. Som sagt,
desto starkare doft - desto starkare smak.
 
Gör så här:
- Lägg blommorna på ett vitt papper eller en vit handduk så att eventuella insekter kan krypa ut. 
- Mixa därefter lika mängd socker och syrénblommor i en mixer eller matberedare. Jag använde mig av 3 dl syrénblommor och 3 dl socker. 
- Häll upp på ett bakplåtspapper i en långpanna och torka i ugn på 50 grader, i ca 20 minuter. Rör om då och då.
- Ta ut när allt socker är torrt. Låt svalna på plåten. 
- Häll upp i en ren glasburk och förvara torrt och svalt. 
 
blommor - socker - syren - syrensocker - syrén - syrénsocker

Rosensocker

 
 
När man gör rosensocker är det viktigt att använda rosor som inte är besprutade. Helst ska du plocka de själv ute och tänk på att desto starkare doft - desto starkare smak. Jag plockade själv mina rosor ute i trädgården. 
 
Jag gjorde 5 dl rosensocker, vilket är 5 dl rosor och 5 dl socker. Stegvis gör du så här:
- Skölj rosenbladen noga och lägg dem att torka på ett vitt papper eller handduk. Då kan alla insekter som eventuellt finns kvar krypa ut. Rosorna får max ligga så här i ett dygn, för de ska inte torka utan bara bli av med sköljvattnet. 
- Mixa därefter rosenbladen tillsammans med sockret i en mixer tills allt malts samman. 
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och sprid ut sockret därpå. Låt sockret torka i 50 grader, ca 45 minuter. Rör om då och då, samt kolla om sockret torkat. Beroende på ugn kan tiden variera. 
- När sockret torkat helt, ta ut det ur ugnen och låt det svalna. 
- Mixa sockret igen så att alla klumpar försvinner. 
- Häll upp i en torr, ren glasburk och förvara torrt. 
 
Kan eventuellt ta några dagar innan sockret smaksätts av rosenbladen. 
blommor - rosensocker - socker