Hemmagjord nyponsoppa med mandelbiskvier

Visste du att nypon innehåller en stor mängd C-vitamin?
Det sägs att en kaffekopp med nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner.
Nypon innehåller också magnesium, folat, A-vitamin och antioxidanter.
Det finns forskning som understödjer att nypon är bra till att förstärka immunförsvaret, 
motverka både cancer och hjärl-kärlsjukdomar, lindra vid ledvärk som t ex. artros eller reumatism.
Forskare tror att nyponpulver verkar genom att minska de vita blodkropparnas väg mot inflammation. 
När blodkropparna rör sig långsammare minskar smärtan och svullnaden och det leder till att
ledernas rörlighet ökar. Det finns alltså massvis med fördelar med dessa fantastiska bär.
 

Jag har bara druckit "vanlig" nyponsoppa från påse eller tetrapack. Det går inte ens att jämföra med nyponsoppa du gör själv på egenplockade nypon. Du väljer helt själv hur tjock eller söt du vill göra den, inga onödiga tillsatser behövs. Det är väldigt mycket nyttigare som sagt också! Jag har blivit nästintill beroende av att plocka nypon och göra massor av härliga saker att äta. Men känn ingen stress, det går utmärkt att plocka nypon under vintertid också, då är nyponen är skrumpna och svarta men de går fortfarande att göra nyponsoppa på. 
 
Mandelbiskvier 100 st
 
Ingredienser:
100g mandlar
1,5 dl strösocker
1 äggvita
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mal eller mixa mandeln till fint mjöl. Blanda mandelmjölet, socker och äggvita till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut smeten i små toppar på en plåt med bakplåtspapper. 
- Grädda i mitten av ugnen ca 8-12 minuter. Tiden varierar beroende på vad du har för ugn, men håll biskvierna under uppsikt för de bränns fort. När de ser gyllene ut så är de klara att tas ut för att svalna. 
 
Nyponsoppa till 4 personer
 
Ingredienser:
7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1 dl strösocker
1,5 matsked potatismjöl
 
Gör så här:
- Skölj nyponen noga för att bli av med eventuella insekter och smuts. Skär därefter av blomfästet och botten med en liten kniv. Jag läste på med olika recept kring huruvida man borde rensa ut kärnorna eller inte, men det är inget man måste göra för att de kommer ändå silas bort i efterhand. 
 
- När du har sköljt och skärt nyponen så lägger du de 7 dl du ska ha tillsammans med vattnet i en kastrull. Koka därefter nyponen i ca 20 minuter, eller tills de börjar mjukna och gå sönder. 
 
- När nyponen är mjuka tar du av kastrullen från plattan. Nu är det dags att sila nyponen flera gånger och pressa nyponmassan tills det bara är skal och kärnor kvar i silen. Det är lite jobbigt och tråkigt, men det går ganska snabbt om nyponen är tillräckligt mjuka. Jag använde mig av en stormaskad sil men ändå så pass liten att inga kärnor eller skal kunde ta sig igenom. Det går att använda sig av både sil eller durkslag, det beror helt på vad du tycker är bäst. När du är klar med silandet ska det finnas ungefär 1,3 liter nyponsoppa kvar. Är det mindre kan du fylla ut mellanskillnanden med lite vatten, men tänk på att inte hälla i för mycket vatten för då försvinner nyponsmaken. 
 
- Häll nyponsoppan tillbaka i kastrullen och värm upp den. Tillsätt därefter sockret, mer eller mindre beror helt på hur söt du vill ha den. Efter att du har tillsatt sockret så rör du ned potatismjölet. För att undvika klumpar så kan du blanda potatismjölet med lite vatten innan du blandar ned det i nyponsoppan. Efter att du tillsätt potatismjölet och den första kokbubblan kommer, så är nyponsoppa färdig. 
 
- Servera varm eller kall, tillsammans med en klick grädde eller glass och mandelbiskvier. Muums!
hälsosamt - mandelbiskvier - nyponsoppa - nyttigt

Marängspöken till Halloween

Snart är det dags för halloween och vad passar då inte bättre än att göra dessa små söta marängspöken?
De är väldigt enkla och göra och man kan lätt dubbla satsen om man så vill, 
vilket kan behövas för det är lätt att man äter mer än bara en. 

Grundrecept för ca 16 stycken
 
Ingredienser:
2 äggvitor
ca 2,5 dl strösocker
ca 10g smält mörkchoklad
 
Gör så här:
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en rostfri bunke. Tillsätt därefter sockret lite i taget och vispa tills marängen blir fast och glansig. För att säkerhetsställa att den är fast kan du vända skålen upp och ned ovanför ditt huvud, stannar marängen i skålen så är den klar att spritas. 
- Ta fram en spritspåse och en rund tyll, fyll påsen med marängen och spritsa ut spökliknande maränger på en plåt med bakplåtspapper. Går att forma till både små och stora spöken. För att få armar på spökena tog jag mitt finger och petade till sidorna så att det blev som små armar.  
- Grädda i 100 grader i ca 60-70 minuter. Jag använde varmluft och gräddade i ungefär 70 minuter och därefter stängde jag av ugnen så de stod kvar och torkade tills ugnen kallnat. 
- När marängerna svalnat, smält då den mörka chokladen och dutta dit ögon med t.ex. en tandpetare, finger eller baksidan på en ren penna.
Maräng - barn - halloween - meringue - spöken

Deluxe Äppelpaj med saltkaramellsås... Muumms!

Foto: Dan Dahlström
 
12-16 bitar
 
Mördegskaka
115g osaltat smör, smält
50g strösocker
1 tsk vanilj extrakt
1/4 tsk salt
125g vetemjöl
 
Äppelfyllning
2 stora äpplen, skalade och tunt skurna
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk mald kanel
1 krm mald muskotnöt
 
Smuldeg
40g havregryn
70g ljust eller mörkt farinsocker
1/4 tsk mald kanel
30g vetemjöl
60g osaltat smör, kallt och skärt i kuber
 
Salt karamellsås
200g strösocker
90g salt smör, skärt i 6 bitar
120ml vispgrädde
0,5 - 1 tsk salt (Beror på hur stark saltsmak man vill ha)
 
Börja först med att göra den salta karamellsåsen
1. Värm strösocker i en medelstor panna/kastrull med tjock botten på medeltemperatur, blanda runt hela tiden med en gummi- eller träsked. 
2. Sockret kommer att bilda klumpar och så småningom medan du rör om att smälta till en tjock brun, bärnstensfärgad vätska. Var försiktig så att du inte bränner vid sockret!
3. När sockret är helt smält, tillsätt direkt smöret. Var försiktig vid detta steg så att du inte bränner dig, för att karamellen kommer att bubbla och ånga när du tillsätter smöret. 
4. Blanda smöret med sockret tills den är helt smärt, ca 2-3 minuter. 
5. Blanda försiktigt och långsamt i vispgrädden. Var försiktig eftersom att grädden är kallare än karamellen kommer det att ånga och bubbla när du tillsätter det. 
6. Låt såsen koka i ca 1 minut. Den kommer att resa sig i pannan/kastrullen medan den kokar. 
7. Ta bort såsen från värmen och tillsätt saltet. Låt såsen därefter kallna innan den ska användas på äppelpajen. 
8. Täck karamellsåsen ordentligt vid förvaring. Går att förvara upp till 2 veckor i kylen. Värm upp såsen några sekunder före användning bara. 
 
Gör äppelpajen:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Förbered en 20cm långpanna med aluminiumsfolie, gärna så att det hänger ut över sidorna. Ställ åt sidan. 
2. Tillaga mördegen: Blanda smält smör, strösocker, vanilj och salt tillsammans i en medium stor bunke. Tillsätt vetemjöl och blanda tills allt är jämt. Tryck degen jämt i långpannan. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen medan du förbereder fyllningen och smuldegen. 
3. Tillaga äppelfyllningen: Kombinera de skurna äppelskivorna med vetemjöl, strösocker, kanel och muskotnöt i en stor bunke och blanda tills äppelskivorna är jämt täckta. Ställ åt sidan.
4. Tillaga smuldegen: Blanda havregryn, farinsocker, kanel och vetemjöl tillsammans i en medium bunke. Skär i det kalla smöret och blanda tills degen har grova smulor i sig. Ställ åt sidan.
 
Ta ur mördegen ur ugnen och höj värmen till 175 grader. Lägg äppelskivorna jämt på den varma mördegen. Det kommer att se ut som att det är för många äppelskivor, så lägg de tätt ihop och pressa ned dem så att de passar. Strö över smuldegen på äppelskivorna och grädda i ugnen ca 30-35 minuter eller tills att smuldegen är gyllene. 
 
Ta pajen ur ugnen och låt den svalna i minst 20 minuter i rumstemperatur, låt den sedan stå i kylen i ungefär 2 timmar. Lyft den ur långpannan med hjälp av aluminiumfolien och skär till rutor. Ta fram den salta karamellsåsen och häll över rutorna innan servering. Äppelpajen kan serveras antingen kall eller varm. 
 
Försvaras i en lufttät burk i kylen ca 3 dagar eller i frysen ca 3 månader!
 
Ät sparsamt för den är lika god som mättande :)
bakverk - dessert - karamellsås - äppelpaj