Hemmagjord nyponsoppa med mandelbiskvier

Visste du att nypon innehåller en stor mängd C-vitamin?
Det sägs att en kaffekopp med nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner.
Nypon innehåller också magnesium, folat, A-vitamin och antioxidanter.
Det finns forskning som understödjer att nypon är bra till att förstärka immunförsvaret, 
motverka både cancer och hjärl-kärlsjukdomar, lindra vid ledvärk som t ex. artros eller reumatism.
Forskare tror att nyponpulver verkar genom att minska de vita blodkropparnas väg mot inflammation. 
När blodkropparna rör sig långsammare minskar smärtan och svullnaden och det leder till att
ledernas rörlighet ökar. Det finns alltså massvis med fördelar med dessa fantastiska bär.
 

Jag har bara druckit "vanlig" nyponsoppa från påse eller tetrapack. Det går inte ens att jämföra med nyponsoppa du gör själv på egenplockade nypon. Du väljer helt själv hur tjock eller söt du vill göra den, inga onödiga tillsatser behövs. Det är väldigt mycket nyttigare som sagt också! Jag har blivit nästintill beroende av att plocka nypon och göra massor av härliga saker att äta. Men känn ingen stress, det går utmärkt att plocka nypon under vintertid också, då är nyponen är skrumpna och svarta men de går fortfarande att göra nyponsoppa på. 
 
Mandelbiskvier 100 st
 
Ingredienser:
100g mandlar
1,5 dl strösocker
1 äggvita
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mal eller mixa mandeln till fint mjöl. Blanda mandelmjölet, socker och äggvita till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut smeten i små toppar på en plåt med bakplåtspapper. 
- Grädda i mitten av ugnen ca 8-12 minuter. Tiden varierar beroende på vad du har för ugn, men håll biskvierna under uppsikt för de bränns fort. När de ser gyllene ut så är de klara att tas ut för att svalna. 
 
Nyponsoppa till 4 personer
 
Ingredienser:
7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1 dl strösocker
1,5 matsked potatismjöl
 
Gör så här:
- Skölj nyponen noga för att bli av med eventuella insekter och smuts. Skär därefter av blomfästet och botten med en liten kniv. Jag läste på med olika recept kring huruvida man borde rensa ut kärnorna eller inte, men det är inget man måste göra för att de kommer ändå silas bort i efterhand. 
 
- När du har sköljt och skärt nyponen så lägger du de 7 dl du ska ha tillsammans med vattnet i en kastrull. Koka därefter nyponen i ca 20 minuter, eller tills de börjar mjukna och gå sönder. 
 
- När nyponen är mjuka tar du av kastrullen från plattan. Nu är det dags att sila nyponen flera gånger och pressa nyponmassan tills det bara är skal och kärnor kvar i silen. Det är lite jobbigt och tråkigt, men det går ganska snabbt om nyponen är tillräckligt mjuka. Jag använde mig av en stormaskad sil men ändå så pass liten att inga kärnor eller skal kunde ta sig igenom. Det går att använda sig av både sil eller durkslag, det beror helt på vad du tycker är bäst. När du är klar med silandet ska det finnas ungefär 1,3 liter nyponsoppa kvar. Är det mindre kan du fylla ut mellanskillnanden med lite vatten, men tänk på att inte hälla i för mycket vatten för då försvinner nyponsmaken. 
 
- Häll nyponsoppan tillbaka i kastrullen och värm upp den. Tillsätt därefter sockret, mer eller mindre beror helt på hur söt du vill ha den. Efter att du har tillsatt sockret så rör du ned potatismjölet. För att undvika klumpar så kan du blanda potatismjölet med lite vatten innan du blandar ned det i nyponsoppan. Efter att du tillsätt potatismjölet och den första kokbubblan kommer, så är nyponsoppa färdig. 
 
- Servera varm eller kall, tillsammans med en klick grädde eller glass och mandelbiskvier. Muums!
Visa fler inlägg