Deluxe Äppelpaj med saltkaramellsås... Muumms!

Foto: Dan Dahlström
 
12-16 bitar
 
Mördegskaka
115g osaltat smör, smält
50g strösocker
1 tsk vanilj extrakt
1/4 tsk salt
125g vetemjöl
 
Äppelfyllning
2 stora äpplen, skalade och tunt skurna
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk mald kanel
1 krm mald muskotnöt
 
Smuldeg
40g havregryn
70g ljust eller mörkt farinsocker
1/4 tsk mald kanel
30g vetemjöl
60g osaltat smör, kallt och skärt i kuber
 
Salt karamellsås
200g strösocker
90g salt smör, skärt i 6 bitar
120ml vispgrädde
0,5 - 1 tsk salt (Beror på hur stark saltsmak man vill ha)
 
Börja först med att göra den salta karamellsåsen
1. Värm strösocker i en medelstor panna/kastrull med tjock botten på medeltemperatur, blanda runt hela tiden med en gummi- eller träsked. 
2. Sockret kommer att bilda klumpar och så småningom medan du rör om att smälta till en tjock brun, bärnstensfärgad vätska. Var försiktig så att du inte bränner vid sockret!
3. När sockret är helt smält, tillsätt direkt smöret. Var försiktig vid detta steg så att du inte bränner dig, för att karamellen kommer att bubbla och ånga när du tillsätter smöret. 
4. Blanda smöret med sockret tills den är helt smärt, ca 2-3 minuter. 
5. Blanda försiktigt och långsamt i vispgrädden. Var försiktig eftersom att grädden är kallare än karamellen kommer det att ånga och bubbla när du tillsätter det. 
6. Låt såsen koka i ca 1 minut. Den kommer att resa sig i pannan/kastrullen medan den kokar. 
7. Ta bort såsen från värmen och tillsätt saltet. Låt såsen därefter kallna innan den ska användas på äppelpajen. 
8. Täck karamellsåsen ordentligt vid förvaring. Går att förvara upp till 2 veckor i kylen. Värm upp såsen några sekunder före användning bara. 
 
Gör äppelpajen:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Förbered en 20cm långpanna med aluminiumsfolie, gärna så att det hänger ut över sidorna. Ställ åt sidan. 
2. Tillaga mördegen: Blanda smält smör, strösocker, vanilj och salt tillsammans i en medium stor bunke. Tillsätt vetemjöl och blanda tills allt är jämt. Tryck degen jämt i långpannan. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen medan du förbereder fyllningen och smuldegen. 
3. Tillaga äppelfyllningen: Kombinera de skurna äppelskivorna med vetemjöl, strösocker, kanel och muskotnöt i en stor bunke och blanda tills äppelskivorna är jämt täckta. Ställ åt sidan.
4. Tillaga smuldegen: Blanda havregryn, farinsocker, kanel och vetemjöl tillsammans i en medium bunke. Skär i det kalla smöret och blanda tills degen har grova smulor i sig. Ställ åt sidan.
 
Ta ur mördegen ur ugnen och höj värmen till 175 grader. Lägg äppelskivorna jämt på den varma mördegen. Det kommer att se ut som att det är för många äppelskivor, så lägg de tätt ihop och pressa ned dem så att de passar. Strö över smuldegen på äppelskivorna och grädda i ugnen ca 30-35 minuter eller tills att smuldegen är gyllene. 
 
Ta pajen ur ugnen och låt den svalna i minst 20 minuter i rumstemperatur, låt den sedan stå i kylen i ungefär 2 timmar. Lyft den ur långpannan med hjälp av aluminiumfolien och skär till rutor. Ta fram den salta karamellsåsen och häll över rutorna innan servering. Äppelpajen kan serveras antingen kall eller varm. 
 
Försvaras i en lufttät burk i kylen ca 3 dagar eller i frysen ca 3 månader!
 
Ät sparsamt för den är lika god som mättande :)
0 kommentarer publicerat i Pajer
Taggar: bakverk, dessert, karamellsås, äppelpaj