Honung & smör ugnsbakade nektariner med vaniljkräm och rostade mandlar

En läcker och enkel efterätt att göra till både hungriga och lagom mätta människor. 
Om du vill göra den lite nyttigare kan du ta bort smörklicken, men jag älskade den salthet som smöret gav.
Portioner baseras på 1 nektarin per person eller 1 halva per person. I min familj åt några en hel och några en halv bara. Gör vad du känner bäst för eller vad dina gäster önskar. Om det behövs fler är denna dessert ändå så enkel och snabb att göra.
Så baka, vänta och njut!
 
Ingredienser
4 hela nektariner dvs 8 halvor
Smör
Honung
250g mascarpone
150 ml ovispad vispgrädde
1 tsk vaniljsocker + eventuellt lite till
Hackade mandlar
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig ugn).
- Halvera nektarinerna och ta bort kärnorna.
- Värm upp en torr stekpanna på spisen. När den är het, tillsätter du dina hackade mandlar. Skaka omkring de hackade mandlarna tills att de är ljusbruna. Lägg över på ett fat och låt svalna. 
- Placera nektarinhalvorna i en ugnsform och lägg på en liten smörklick på varje halva.
- Slingra över lite honung. Du väljer själv hur mycket du vill ha, men tänk på att frukten är redan rätt söt av sig själv. 
- Grädda nektarinhalvorna i mitten av ugnen ca 20 minuter. Håll koll på dem under tiden så att de inte bränns. Medan de gräddas kan du blanda ihop vaniljkrämen och rosta dina mandlar.
- I en skål blandar du ihop mascarpone, ovispad vispgrädde och vaniljsocker. Ställ den åt sidan eller i ett kylskåp om du gjort den i förväg. 
- Ta ut nektarinhalvorna ur ugnen efter ca 20 minuter. De ska då vara gyllene och mjuka. 
- Servera direkt tillsammans med vaniljkrämen.
 
Steg-för-steg-instruktioner
 
1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig ugn). Halvera nektarinerna
och ta bort kärnorna.
 
2. Värm upp en torr stekpanna på spisen. När den är het, tillsätter du dina hackade mandlar.
Skaka omkring de hackade mandlarna tills att de är ljusbruna. Lägg över på ett fat och låt
svalna. Placera nektarinhalvorna i en ugnsform och lägg på en liten smörklick på varje halva.
 
3. Slingra över lite honung. Du väljer själv hur mycket du vill ha, men tänk på att frukten är
redan rätt söt av sig själv. Grädda nektarinhalvorna i mitten av ugnen ca 20 minuter. Håll
koll på dem under tiden så att de inte bränns. Medan de gräddas kan du blanda ihop
vaniljkrämen och rosta dina mandlar. I en skål blandar du ihop mascarpone, ovispad
vispgrädde och vaniljsocker. Ställ den åt sidan eller i ett kylskåp om du gjort den i förväg. 
 
4. Ta ut nektarinhalvorna ur ugnen efter ca 20 minuter. De ska då vara gyllene och mjuka. 
Servera direkt tillsammans med vaniljkrämen! Mums!
 
Smörbakade - dessert - efterrätt - honung - ugnsbakade nektariner

Paketkakor - Om de är små, då får du ta två!

Födelsedagsfest, studentexamen, namnsdag eller en härlig fika i vårsolen.. dessa ursöta paketkakor
passar till alla möjliga tillfällen. De är lite pilliga att göra men det är totalt värt det.
Och glöm inte att, om de är små då får man ta två!
Så.. Baka, vänta och njut!
 
ca 50 st paket
 
Ingredienser
100g rumsvarmt smör
100g strösocker
1 ägg
130g vetemjöl + 2 tsk vaniljsocker
115g vetemjöl + 2 msk kakao
 
Gör så här:
- Blanda det rumsvarma smöret och sockret tills det blir vitt och krämigt. Tillsätt ägget och blanda tills smeten är jämn. Dela upp smeten i två skålar och ställ ena skålen åt sidan. 
- I första skålen tillsätter du 130g vetemjöl + 2 tsk vaniljsocker. Blanda tills degen precis går ihop och inte kladdar. Plasta in degen och lägg den i kylskåpet minst 1 timme.
- I den andra skålen tillsätter du 115g vetemjöl + 2 msk kakao. Blanda tills degen precis går ihop och inte kladdar. Plasta in degen och lägg den i kylskåpet minst 1 timme. 
- Kavla ut vaniljdegen, den ska vara ca 6mm tjock och 12x25cm i mått. Skär den i 4 lika breda och långa längder. 
- Kavla sedan ut chokladdegen, den ska vara ca 4mm tjock och 12x25cm i mått. Skär den i två längder som är lika breda och långa som två av de vita längderna. Placera vardera chokladlängd på varsin vaniljlängd. Så att det blir vanilj, choklad, vanilj. 
- Dela vardera degrulle på längden till tre, så att det blir 6 mindre degrullar. Om du vill ha lite större kakor så kan du dela vardera degrulle i två längder istället för tre. 
- Skär den resterande chokladdegen i tre lika breda och långa längder som de 6 degrullarna. Placera chokladlängderna mellan två randiga degrullar. Plasta in de tre längderna och lägg i kylskåpet eller i frysen minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn) eller 150 grader (varmluft).
- Skär varje längd i ca 1 cm tjocka bitar och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Om de känns små, platta ut de lite på plåten. Gör rosetter genom att skära den resterande chokladdegen i små fyrkanter som du sedan delar på diagonalen. Pensla kakorna med lite uppvispat ägg och lägg varje hörna av de små fyrkanterna mot varandra i mitten av kakan. Tryck ned en ätbar pärla eller små kulor av överbliven vaniljdeg i mitten av rosetten.
- Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt de sedan eftergräddas och svalna på plåten.  
 
Steg-för-steg-instruktioner:

Gör degarna enligt instruktionerna ovanför.
Kavla ut vaniljdegen, den ska vara ca 6mm tjock och 12x25cm i mått. Skär den i 4 lika
breda och långa längder. 
 
Kavla sedan ut chokladdegen, den ska vara ca 4mm tjock och 12x25cm i mått.
Skär den i två längder som är lika breda och långa som två av de vita längderna. 
 
Placera vardera chokladlängd på varsin vaniljlängd. Så att det blir vanilj, choklad, vanilj. 
 
Dela vardera degrulle på längden till tre, så att det blir 6 mindre degrullar. Om du vill ha lite
större kakor så kan du dela vardera degrulle i två längder istället för tre. Blir längderna ojämna
så går det att trycka till i efterhand. 
 
Skär den resterande chokladdegen i tre lika breda och långa längder som de 6 degrullarna.
Placera chokladlängderna mellan två randiga degrullar. Plasta in de tre längderna och lägg
i kylskåpet eller i frysen minst 30 minuter.
 
Skär varje längd i ca 1 cm tjocka bitar och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Om de
känns små, platta ut de lite på plåten. Gör rosetter genom att skära den resterande
chokladdegen i små fyrkanter som du sedan delar på diagonalen. Pensla kakorna med lite
uppvispat ägg och lägg varje hörna av de små fyrkanterna mot varandra i mitten av kakan.
Tryck ned en ätbar pärla eller små kulor av överbliven vaniljdeg i mitten av rosetten.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills de är lite lätt gyllene.
Låt de sedan eftergräddas och svalna på plåten. 
Choklad - enkla kakor - kakor - paketkakor - schackrutor - småkakor - vanilj

Cannoli med chocolate chip cookies dough och baileys kräm

Cannoli är ett känt italienskt bakverk, specifikt är det sicilianskt. Egentligen heter bakverket "Cannolo", vilket betyder litet rör, men eftersom att man oftast gör fler bakverk än bara ett, så blir det kända namnet på  "Cannoli". Enligt siciliansk tradition görs dessa rör av friterad deg som fylls med sötadricotta blandat med t ex. choklad, vanilj, marsalavin, pistach eller någon egen unik smaksättning. 
 
Mina cannolis är fyllda med en härlig chocolate chip cookies och baileys kräm. 
Sockerchock? Oja, men de riktigt smälter i munnen på en när man äter. 
Så jag säger bara detta till er:
Baka, vänta och njut! 
10 stycken 
 
Ingredienser
Cannoli skal
5 dl vetemjöl
0,33 dl strösocker
25g smör
2 dl vitt vin
1 nypa salt
1 ägg
solrosolja
 
Fyllning
170g rumsvarmt smör
150g brunt farinsocker
50g strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
2-3 dl vetemjöl
2 msk baileys likör
190g hackad choklad
 
Dekorering
20g smält choklad
Florsocker
 
Gör så här:
Cannoli skal:
- Blanda mjöl, socker, smör, vin och salt i en skål och rör tills det blir en smidig och elastisk deg. Gör en boll och låt den vila under en bakduk i ca 30 minuter. 
- Knåda degen i några minuter och låt den sedan vila i ytterligare 30 minuter. 
- Kavla sedan degen till en tunn platta, cirka 1/2 cm tjock. Skär plattan i kvadrater, ca 10x10cm, och pensla dem på ovansidan med ett uppvispat ägg.
- Ta en fyrkant och rulla den diagonalt runt ett rör, t ex. metallrör som är 3 cm i diameter och 12 cm långa eller rulla egna rör av aluminumfolie med samma mått.
- Fäst hörn mot hörn på ovansidan och gör likadant med resterande fyrkanter. 
- Hetta upp riktligt med olja i en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnad kastrull. 
- Fritera skalen tills de har fått en jämnbrun färg på alla sidor. Ta upp dem med en hålslev och låt rullarna svalna helt innan du försiktigt drar av dem från rören. 
 
Chocolate chip cookie dough fyllning:
- Blanda smör, farinsocker och strösocker tillsammans tills det blir krämigt. Tillsätt vaniljsockret och mjölken. 
- Tillsätt mjöl, lite i taget, tills degen går ihop men bara till den kan precis går ihop. Den ska inte vara lika stel som en vanlig kakdeg, men inte heller jätterinnig. Blanda sedan i baileys likören efter egen smak. Och glöm inte att till sist blanda i valfri hackad choklad. 
- Lägg kakdegskrämen i en spritspåse och tryck ut all luft. Klipp sedan av en lagom bit av spritspåsens botten och fyll sedan cannoli skalen. 
- Smält lite choklad och droppa över. När chokladen har torkat, pudra över lite florsocker. 
 
Servera dessa underbara bakverk direkt eftersom att desto längre du väntar, desto mindre spröda blir skalen.
Dessutom är det i princip omöjligt att hålla fingrarna borta från dem :)
cannolis - cannolo - chocolate chip cookie dough - chocolatechipcookies - kakdeg