Lakritstryffel - ett måste för oss lakritsälskare!

Ett måste på nyårsfesten för alla som älskar lakrits!
De här tryfflarna är verkligen drömgoda!
1 sats
Ingredienser
200g hackad vit choklad
0,75 dl grädde (ej laktosfri)
1 msk lakritspulver
 
Garnering
lakritspulver (ev. blandat med lite florsocker)
 
Gör så här:
- Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en skål över ett vattenbad och häll sedan i chokladen. Rör om tills det har smält. Tillsätt lakritspulver efter eget tycke och smak. 1 msk lakritspulver är rätt lagom mängd om man vill ha en lätt smak av lakrits. Ställ skålen kallt i några timmar eller över natten. 
- Forma kulor av smeten, rulla dem i lakritspulver och lägg i små formar. Förvara svalt. 
 
lakrits recept - lakrits vit choklad - lakritstryfflar - tryfflar recept

Marängrenar med smak av olika sorters choklad!

Eftersom att Marängspöken är så enkla att göra och SÅ goda att äta, 
så ville jag göra en julversion av dessa. 
Det blev Rudolf-renar med smak av olika sorters choklad!
Seg chokladmaräng, toppade med smarties och mörk choklad...
SÅ himla goda!!!
ca 48 stycken
Ingredienser
3 äggvitor
2 krm vit vinäger
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl strösocker
1 tsk kakao
eventuellt 1 tsk maizena  

Dekorering
48 smarties
150 g mörk choklad 

Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader. 
- Vispa äggvitorna på låg hastighet tills det blir vitt skum. 
- Tillsätt vinäger och 1/3 del av strösockret. Öka farten på elvispen. 
- Blanda i vaniljsocker och resten av strösockret, vispa smeten till fast skum. 
- Rör försiktigt i kakaon och blanda om. Om smeten känns lös kan du tillsätta 1 tsk maizena. 
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och fyll en spritspåse med rund tyll med marängsmeten.
- Börja med att spritsa ut en oval cirkel och avsluta med att göra en liten nos.
- varje nos trycker du dit en smarties. 
- Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme tills att de har svalnat och torkat. 
- Smält mörk chokladen och fyll en liten spritspåse. Klipp ett litet hål och spritsa ut horn på ett bakplåtspapper. Sätt renhuvudet mellan två chokladhorn så att det fastnar. Använd en tandpetare och klicka ut ögon på varje huvud. 
- Förvara renarna svalt och mörkt i en lufttät burk. 

Chokladmaräng - Marängrenar

Två i ett: Saffran & Pepparkakskakor

Julstressen hänger tungt över våra axlar. 
Man ska hinna köpa julklappar, städa, julfixa och baka.
Och bara bakandet i sig är mycket att hålla reda på.
Både småkakor, godis och lussebullar. 
 
Varför inte minska stressen liite genom att lägga ihop julens
godaste småkakor till en småkaka?
Förslagsvis en saffran & pepparkakskaka! 
Två smaker i ett! 
Mums!
 
Lycka till! :)
 
ca 20 stycken
 
Ingredienser
0,5 dl ströocker
1 pkt saffran (0,5 g)
0,5 tsk vatten
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1/4 del av ett paket färdigköpt pepparkaksdeg
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig). 
- I en liten skål blandar du saffran med ca 1 msk socker. Häll i vattnet och rör runt. Ställ åt sidan. 
- Blanda samman rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör ned saffransblandningen. 
- Häll i mjölet, lite i taget, och se till att blanda ordentligt så att degen blir jämn och fin. 
- Dela degen i två lika stora delar. Rulla ut vardera del till en längd, ca 30 cm lång. 
- Ta fram 1/4 del av ett paket pepparkaksdeg och dela den biten i två. Rulla ut vardera del till en längd, ca 30 lång.
- Lägg en pepparkakslängd emot en saffranslängd. Tryck till dem lite lätt så de fastnar i varandra. Ovanpå lägg en pepparkakslängd på saffranslängden och så vidare. Plasta in rullen och lägg i frysen ca 15 minuter. 
- Ta ut rullen från frysen och skär den i 6mm tjocka skivor. Lägg dem på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10 min. 
Saffran recept - pepparkaka - schackrutor