Idag firar vi grapefruktens dag!

Här nedanför finner du lite information om varför grapefrukten är värd att firas 
och lite tips till dig som inte är speciellt förtjust i att äta denna underbara frukt. 
Allra längst ned på sidan finns mitt recept till en nyttig men ändå galet god efterrätt som 
innehåller alla nyttigheter frukten har samtidigt som du slipper smaka den beska smaken.
 
Visste du detta om grapefrukt?
Grapefrukt är en riktig hälsokick för ditt immunförsvar. Den innehåller mycket C-vitamin och det är
en organisk syra som verkar antioxidativt, med andra ord den motverkar och skyddar huden mot
yttre faktorer som t ex avgaser. Syran är en vitkig byggsten i bildandet av kollagen, ett protein som 
finns i huden och stärker den. När kroppen bryter ned kollagen uppstår det rynkor på kroppen. 
 
C-vitamin stärker immunförsvaret, blodkärl, hud, tänder och skelett.
Vitaminet deltar också i leverns avgiftningssystem. 
Ett högt C-vitaminintag kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och ökar upptaget av järn,
folsyra, kalcium och antioxidanter i kosten. Det rörda färgämnet hemoglobin i blodet binder
syre med hjälp av järn, vilket gör att 100g C-vitamin i en måltid ökar järnupptaget upp till 5 gånger. 
 
Grapefrukten innehåller många andra hälsofrämmande ingredienser. Den innehåller bland annat
folatsyra som är ett ämne som är viktigt för nybildandet av hudceller vilket motverkar åldrandet av huden.
Ett annat bra ämne är karotenoioden lykopen. Lykopen har visat sig ha en hämmande verkan på tumörer. 
Grapefrukten innehåller även citrusoljan limonén, ett sorts fytoämne, som även det hämmar tumörer. 
Limonén främjar också bildningen av ett särskilt enzym som hjälper levern att göra giftiga föreningar
mer vattenlösliga för utsöndring ur kroppen. 
 
Om du går på någon diet eller ska gå ned i vikt kanske du blir rekommenderad att äta grapefrukt.
Grapefrukt har nämligen visat sig öka insulinkänsligheten och ökar också fettförbränningen.
Den bittra, beska smaken som finns hos grapefrukten gör att aptiten sänks. 
 
Om du äter medicin, särskilt blodtryckssänkande, så kontrollera med din läkare innan du börjar äta
grapefrukt eller grapefruktjuice varje dag. Grapefrukt kan göra medicinen är mer kraftfull än
det var tänkt.  Effekten är som störst timmarna efter juiceintag, men kan dröja kvar i ca 70h efteråt. 
 
Ifall du inte är särskilt förtjust i grapefrukt så finns dessa alternativ så att du kan ändå ta del av dess nyttigheter:
 
Stärkande C-vitaminbad:
Tillsätt några deciliter 100% färskpressad grapefruktsjuice i ditt badvatten.
De naturliga askorbinsyrorna hjälper till att exfoliera och göra huden mjuk och len. 

Fräscha fötter:
Dina fötter förtjänar en citrusbehandling efter en lång arbetsdag eller en kall vinter. 
Tillsätt några deciliter grapefruktjuice i en balja med varmt vatten för att mjuka upp dina fötter 
innan du filar med din fotfil. Använd gärna en grapefruktspeeling för att ytterligare
sätta fart på blodcirkulationen och få bort döda hudceller. 
 
Hälsosamma händer:
Gnugga händerna med en skiva grapefrukt doppad i socker för att ljusa upp naglar 
och mjukgöra nagelband och hud. 
 
Mjukt hårsvall:
Mixa 2 msk av din favoritconditioner eller balsam med färskpressad grapefruktsjuice. 
Smörj in i nedre delen av håret och hårtopparna. Låt verka över natten. 
Skölj ur med ljummet vatten dagen efter. 
 
Ansiktsmask:
Skala en liten grapefrukt och dela i klyftor. 
Ta bor kärnorna och mixa grapefrukten med 1 dl naturell yoghurt. 
Låt stå i kylen cirka en timme medan du öppnar upp ansiktets porer med ett ångbad.
Lägg på ansiktsmasken och låt den ligga på i ca 10 minuter. 
Skölj av med kallt vatten.
 
Det här receptet är verkligen supergott!
Så även fall att du inte gillar grapefrukt, rekommenderar jag dig att testa. Det smakar inte alls lika beskt som färsk grapefrukt brukar smaka. Annars går det utmärkt att byta ut grapefrukten mot vanliga apelsiner eller annan valfri frukt.
 
Recept till 4 ugnsbakade grapefrukter
Ingredienser
2 röda eller rosa grapefrukter
4 tsk honung eller sirap
1 tsk mald kanel eller kardemumma
 
Eventuellt lite hackade nötter
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Dela grapefrukterna i halvor.
- Skär med en kniv mellan skalet och fruktköttet. Låt fruktköttet vara kvar i skalet
och skär sedan upp det i klyftor. 
- Häll honungen i mitten av grapefrukten. 
- Strö över kanelen eller kardemumman och eventuellt de hackade nötterna.
- Grädda grapefrukterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de är lätt gyllene på toppen. 
- Servera  tillsammans med lite grekisk yoghurt eller glass. 

Grapefruktens dag - dessert - efterrätt - grapefruit - grapefrukt - grapefruktensdag - healthy - nyttigt

Lakritssemlor - det bästa av två världar

Jag älskar semlor och jag älskar saltlakrits.
Varför inte kombinera det bästa av två världar, tänkte jag.
Dessa semlor är galet goda för oss som är lakritsälskare.
Jag valde att ha ganska mycket lakrits i mina men det är valfri mängd som gäller.
Ät och njut! 
12-14 stycken
 
Ingredienser
25g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 krm salt
1,2 tsk mald kardemumma
50g smör, rumsvarmt
5-7 dl vetemjöl
 
Pensling
1 ägg
 
Fyllning
ca 100g mandelmassa
1-2 pkt lakrisal, eller annan valfri lakrits som går att krossa
1-2 msk mjölk
3-4 dl vispgrädde
 
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma och smör. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.  
 
- Dela degen i 12-14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 
 
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. 
 
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-9 minuter. Låt dem svalna på ett galler. 
 
Montering:
- Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda mandelmassan med mjölk till en kladdig massa och tillsätt därefter lakritsen efter egen smak. Lägg en klick i varje bulle. 
 
- Vispa grädden och bred eller spritsa den på bullarna. 
 
- Sätt på locken. Pudra över lite florsocker blandat med lakrisal före servering. 
fastlagsdagen - fettisdagen - lakrisal - lakrits - lakritssemla - lakritssemlor - saltlakrits - semla - semlor