Morotsfrallor och en morotsbrödfläta

Bröd är verkligen inte min starka sida när det gäller bakning. 
Men jag kämpar på ändå och idag lyckades jag få fram 8 fina frallor och en brödfläta. 
Jag delade degen i två, ena halvan blev 8 frallor och den andra blev en brödfläta. 
Men det fungerar utmärkt att bara göra frallor eller att göra två flätor. 
 
Tips! Om du inte har 5 dl rågsikt hemma kan du byta ut det mot
3 dl grahamsmjöl(eller fint rågmjöl) + 2 dl vetemjöl istället.
Morotsfrallor
ca 16 stycken (enkelsats)
 
Ingredienser
25g jäst 
5 vatten, fingervarmt
1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2-4 morötter
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
 
Garnering
1 stort ägg
sesamfrön
 
Gör så här:
- Skala och riv morötterna fint.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
 
- Dela degen i två.
 
- Till frallorna: Rulla ut ca 8 runda bullar av ena halvan av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 
- Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. 
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10-13 minuter. Låt dem svalna på plåten. 
 
- Till brödflätan: Dela halvan i tre lika stora delar och rulla ut till längder. Fläta degen och tryck ihop ändarna ordentligt. Låt brödet jäsa på en plåt med bakplåtspapper under en bakhandduk i ca 30 minuter.
- Sänk ugnen till 225 grader.
- Pensla flätan med det uppvispade ägget och strö över sesamfrön.
- Grädda flätan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. 
Bröd - brödfläta - morot - morotsbröd - morotsfrallor - morötter

Gudomligt goda snittar med nonstop

Ibland bakar jag till Equmeniakyrkan i Tumba's gudstjänstfika.
Ofta krävs det att man ska baka en stor mängd med kakor, denna gång blev det 80 stycken. 
Jag vill gärna baka något som är enkelt, på grund av den stora mängden kakor, men som ändå ser lite lyxigt ut. Igår stod jag och skulle baka ut dessa kakor och enligt receptet skulle det bli 60 stycken (dubblad form). 
Jag tänkte att om jag skär de i lite mindre snittar kan jag nog få till 80 stycken. Det roliga var att när jag 
var klar så hade jag lyckats skära ut 104 stycken. Det är en ganska så stor skillnad mot de 60 stycken kakor som receptet bestod av. Men det var bara bra för då fick jag 24 kakor att äta upp själv :)
Och de var gudomligt goda som sagt!
 
Ca 60 st små eller ca 30 st stora
 
Ingredienser
125g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker
1 ägg 
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1 nypa salt
3 dl mjöl
ca 1,5 dl Nonstop chokladlinser
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader. 
- Blanda ihop smör, socker, farinsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt i en bunke. 
- Tillsätt mjölet och blanda snabbt ihop allt till en deg. Känns degen för kletig så ta i lite mjöl till. Tillsätt till sist chokladlinserna, men knåda inte degen för länge för då kan färgen från chokladlinserna färga av sig. 
- Dela degen i två delar om du vill ha stora snittar eller i fyra delar om du vill ha mindre snittar. Rulla dem till längder, ca 40 cm och lägg dem brett i sär på en blåt med bakplåtspapper för att de flyter ut ordentligt. Lägg gärna några extra Nonstops på ytan. 
- Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15-18 minuter. Lite kortare gräddningstid om du gör mindre snittar. 
- Skär längderna i sneda snitt med en vass kniv direkt när de kommer ut från ugnen. Låt dem kallna och stelna på plåten annars är risken att de faller sönder. 
 
 
 
Receptet är hämtat från: http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/galet-goda-m-m-snittar/
Choklad - enkla kakor - kakor - nonstop - småkakor - snittar

Vegetarisk pannacotta med mangosås

Denna pannacotta passar utmärkt till vegetarianer eftersom att den innehåller gelésocker multi istället för gelantin som vanlig pannacotta ofta görs av.
 
Vad är då gelésocker multi?
Det är ett vegetabiliskt socker som innehåller karragenan och fruktkärnmjöl. Båda är tillsatser med e-nummer. Karragenan, E407, framställs ut ur en viss rödalg. Den har fått en del kritik för att vara cancerframkallande i djurförsök men det finns hittils ingen konstaterad risk för människor. Dock rekommenderas det att barn inte äter av ämnet. Den andra ingrediensen är fruktkärnmjöl, E410, som framställs ur fröna från Johannesbrödträdet. Den kan ge upphov till allergiska reaktioner hos personer med överkänslighet mot ärtor, bönor eller jordnötter.

Ingredienser för 6 portioner:
6 dl grädde
6 msk gelésocker multi
1,5 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
 
En stor mango eller två små
 
Gör så här:
- Blanda grädde och gelésocker i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i grädden. 
- Låt det koka upp och koka i ungefär 30 sekunder. Ta upp stången ur grädden. Häll upp i valfria portionsglas och låt stelna i kylskåp. 
- Skär av skalet på mangon och skär sedan upp fruktköttet. Lägg detta i en kastrull och mixa det med en stavmixer tills såsen blir jämn och fin. Har du ingen stavmixer så kan du mixa det i matberedaren och sedan hälla det i en kastrull. 
- Värm upp mangosåsen tills att du tycker att den är lagom varm. Jag ville ha min ljummen-varm men inte för varm så att den smälter pannacottan. 
- När pannacottan blivit lite gelé-aktig är den klar i kylskåpet. Om du vill kan du ställa glasen i ett varmt vattenbad för att lättare få ur dem ur glasen när du ska servera. Annars funkar det bra att servera ur glasen. 
- Servera med mangosås och lite hackad choklad. 
gelesocker - gelésocker - gelésockermulti - mango - pannacotta - vegetarisk