Cookie Shot Glasses

Hittade detta recept på Pinterest och tänkte direkt att det skulle passa perfekt till nyår. 
Skaparen till denna fantastiska idé är Dominique Ansel, mannen som också är bakom den populära idén
till "The Cronut" (bakelsen som är en blandning mellan en croissant och en donut). 
Tricket med degen till "Cookie Shot Glasses" är att överarbeta kaksmeten med lite extra mjöl
så att den blir stabil till när man sedan ska fylla den med valfri vätska. Därefter penslar man insidan med
smält choklad, sockerglasyr eller royal icing för att undvika att kakorna börjar läcka. 
 
Ingredienser
130g osaltat rumstempererat margarin
43g strösocker
64g brun farinsocker
1 stort ägg
2 tsk vaniljsocker
256-320g vetemjöl (Jag använde 256g och det fungerade bra, men orginalreceptet rekommenderade mer mjöl)
0,5 tsk salt
128-192g hackad choklad (Beror helt på hur mycket choklad du vill ha. Jag använde 128 g i mina)
 
Smält choklad
Valfri dryck
 
Gör så här:
- Blanda vetemjöl och salt i en medium stor bunke. Ställ åt sidan. 
- I en annan bunke blandar du det rumstempererade margarinet med sockret. Om du gör detta i en köksassistent ska du blanda på medelhöghastighet i ca 3-4 minuter. Blandningen ska bli ljus och fluffig. Tillsätt sedan ägget och vaniljsockret. Blanda tills att degen är jämn och fin. 
- Blanda därefter i vetemjölet med saltet, tills att degen precis går ihop. Knåda sedan in den hackade chokladen för hand för att försäkra att den blir jämnt fördelad. 
- Ta fram de formar du har tänkt att använda dig av. Jag använde pastejformar till mina för jag hade inga bättre lämpade formar hemma. Men det passar utmärkt med muffinsformar i aluminium, shotsglas som går att ha i ugn eller en så kallad popover-pan som används i bl.a. USA till att göra smalare och fluffigare muffins. Finns att köpa på ebay eller i vanliga mataffärer utomlands. Allt beror på vilken form du vill ha på dina glas och vad du ska använda dem till. 
- Smörj dina formar med margarin och täck med lite mjöl för att kakglasen lättare ska lossa ur formarna. 
- Det finns lite olika tekniker om hur man lättast formar glasen. Jag tyckte det var lättast att trycka ut glasen för hand i formarna men har sett att många skär ut remsor och sätter ihop för att få så jämna glas som möjligt. Jag började med att lägga en liten bit av kakdegen i en form och tryckte sedan ut den längs med formen med hjälp av mina fingrar. Var noga med att den blir jämn och att botten sitter fast med sidorna. Gör sedan likadant i varje form. Ställ därefter formarna med kakdegen kallt i ca 30-40 minuter. Detta gör du för att degen ska hålla formen bättre i ugnen. 
- Sätt ugnen på ca 175 grader (vanligt ugnsläge) eller 150 grader (varmluft).
- Klipp ut aluminiumfolie och lägg i varje form för att försäkra att glasen håller formen i ugnen. Aluminiumfoliet hjälper även till att grädda kakorna jämnt eftersom att den drar till sig värmen och för över det till kakorna. Jag fyllde även mina med torra ärtor, men det är valfritt att göra.
- Grädda kakglasen i ca 13-17 minuter. Håll ögonen på dem för när kanterna börjar bli bruna är de klara. 
- Ta ut kakglasen ur ugnen och låt de svalna en lite stund innan du puttar försiktigt ur dem ur formarna. Vill de inte lossna, kan du skära lite lätt med en kniv runt kanterna på formen. Om de inte är färdiggräddade kan du ställa in dem utan formar i någon minut i ugnen. De kommer att hålla formen så du behöver inte oroa dig över det. Det är viktigt att varje del av kakan är gräddad för att den ska kunna klara av att du häller blöt vätska i den senare. 
- När kakglasen har svalnat, smälter du lite choklad i mikron eller över vattenbad och penslar insidan av kakglasen med. Du behöver inte pensla ett så tjockt lager av choklad utan välj snarare ett tunnare lager för att det ska stelna fortare. Chokladen är mest till för att försäkra att vätskan inte åker ut genom kakan.
- chokladen har stelnat kan du fylla kakglasen med valfri vätska. Jag fyllde mina med turkisk peppar shots, men det går utmärkt att fylla med vanlig mjölk eller göra en dessert med glass och bär. 
Choklad - chocolate - chocolatechipcookies - cookies - cookieshotglasses - newyear - nyår - shots