Fröknäcke - nyttigt, glutenfritt och lite smått beroendeframkallande :)

 
Jag har nått till en punkt nu där jag vill fokusera på lite mer nyttiga bakverk. 
Dessa fröknäcken är fyllda med nyttiga ingredienser och de passar alla för du väljer själv vad du vill ha i.
Mina innehåller linfrön, sesamfrön, solrosfrön, pumpakärnor utblandat med potatismjöl och maizena, därför räknas de även som helt glutenfria. Här nedanför kan du läsa lite intressant fakta om de olika fröna jag använde mig av i knäckebrödet. Längst ned på sidan hittar du sedan receptet. 
 
Visste du detta om linfrön?
Linfrön innehåller stora mängder av den nyttiga fettsyran omega-3. Genom att äta omega-3 får man sänkt blodtryck och risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Fettsyran kan också lindra depressioner eftersom den ökar nivåerna av ämnet seratonin i hjärnan, vilket gör att vi känner oss gladare. Fröna innehåller också kostfibrer som är bra för magen genom att bl.a. förebygga förstoppning. 
 
En sak som är viktig att tänka på när du ska äta linfrön är att det är livsfarligt att överkonsumera linfrön. Det är nämligen så att de innehåller ett ämne som heter linamarin, och när det bryts ned bildas det en giftig cyanid i kroppen, som i tillräckligt stora mängder kan orsaka cyanidförgiftning. Om man äter för mycket linfrön kan man drabbas av yrsel, andnöd, kramper och koma som i vissa oturliga fall slutar med döden. 
Men det är inget som du behöver oroa dig för när du äter detta fröknäcke eftersom det innehåller så lite linfrön. Skulle du känna dig osäker så är det bara att minska mängden linfrön alternativt att byta ut det mot annan valfri ingrediens. Den rekommenderade mängden linfrön är 1-2 matskedar per dag enligt livsmedelsverket.  
 
Visste du detta om sesamfrön?
Sesamfrön innehåller ett flertal vitaminer och mineraler som bidrar till en god hälsa. Några av de ämnena är kalcium, magnesium, zink, vitamin B1 och vitamin E. 
  • Kalcium är en mineral som behövs för att bygga och stärka vårt skelett och våra tänder, men det är också viktigt för vårt blods och våra nervers funktion. När vi blir äldre är det vanligt att drabbas av benskörhet och högt blodtryck, då kan det vara bra att tänka på att få i sig tillräckligt mycket kalcium. 
  • Magnesium är en mineral som behövs för att omsätta kalcium och för att tillverka olika enzymer och proteiner i kroppen. Magnesiums samverkan med kalcium gör att denna mineral blir otroligt viktig för god benhälsa. Brist på magnesium kan orsaka beteendestörningar, depressioner, hjärtproblem och muskelkramp.

  • Zink är ytterligare en mineral som behövs för att tillverka enzymer och hormoner som påverkar immunförsvaret och ämnesomsättningen i kroppen. Det är vanligt att man får brist på zink om man inte äter kött, fågel eller mejeriprodukter. 

  • Vitamin B1 är en vitamin som behövs för normal ämnesomsättning och för att nervsystemet ska fungera. Vitamin B1 finns, förutom i sesamfrön, även i griskött, bönor och havregryn. Det är dock viktigt att inte upphetta mat under en längre tid, exempelvis först koka och sen värma upp flera gånger, för att då förstörs denna vitamin och dess nyttigheter. 

  • Vitamin E är en antioxidant som skyddar mot nedbrytning av kroppens vävnader och fettsyror.  Den skyddar bland annat huden från fria radikaler. Vitamin E finns i många grönsaker och mejeriprodukter så det är inte särskilt vanligt att man har en brist på detta ämne. 
Visste du detta om solrosfrön?
Solrosfrön är likt många andra frön och nötter rika på vitaminer, mineraler och andra nyttiga näringsämnen. Frön är generellt sätt väldigt nyttiga eftersom de innehåller alla ämnen som krävs för att skapa nytt liv. Solrosfrön i liten dos är nyttigt och bra för kroppen men vid ökad mängd så är det inget att rekommendera på grund av frönas höga fetthalt och mängden kalorier. 
 
Några viktiga ämnen är däremot vitaminen folat, som är ett näringsämne som används i cellernas ämnesomsättning och vid skapandet av röda blodkroppar. Likt sesamfrön finns också väldigt höga halter av vitamin E och magnesium. Solrosfrön innehåller också koppar, en annan mineral som är nödvändig för att kroppen ska fungera normalt.
 
Visste du detta om pumpakärnor?
Pumpakärnor innehåller ett flertal viktiga mineraler och vitaminer. De är framförallt en bra källa till mineralen zink som har en positiv påverkan på prostatans hälsa. Förutom zink innehåller pumpakärnor även magnesium, Vitamin E, hela 24,5% protein vilket är mer än både chiafrön och solrosfrön, järn och fosfor. 
  • Järn används framförallt i blodet för att transportera syre med hemoglobin till kroppens celler. Brist på järn kan leda till trötthet, hjärtklappning och blekhet. Det är vanligt med brist på järn bland kvinnor och vegetarianer. 

  • Fosfor är en mineral som behövs för att skapa DNA och RNA. Det används också i kroppen till energiproduktion och näringsomsättning. Fosfor finns i de flesta livsmedel. 
 
Recept till fröknäcke
Ingredienser:
1/2 dl linfrön
3/4 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl potatismjöl
1 dl maizena
1 krm salt
1/2 dl olivolja (går att byta mot annan valfri olja)
2,5 dl varmt vatten
 
flingsalt
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. 
- Blanda alla frön och kärnor tillsammans med potatismjöl, maizena och salt i en bunke.
- Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Blir smeten för hård, tillsätt lite extra vatten. 
- Vänd ut smeten på bakplåtspappret. Bred ut den jämnt över hela pappret, ända ut i kanterna. Fastnar smeten bara på skeden så strö lite potatismjöl över smeten och tryck eller kavla försiktigt sedan ut den över pappret. 
- Strö lite flingsalt över hela kakan. 
- Grädda brödet mitt i ugnen i ca 70 minuter. Låt det kallna och bryt sedan i ojämna bitar. 
0 kommentarer publicerat i Bröd
Taggar: fröknäcke, glutenfria, glutenfritt, hälsokost, hälsosamt, knäckebröd, laktosfritt, nyttigt, äggfria, äggfritt