Mjuka pepparkakshus

I december vann jag första pris i Tidningen Hembakat's tävling "pimpa din pepparkaka" med mina smältande snögubbar. Första priset var en sockerkaksform i form av två mini pepparkakshus från Nordic Ware.
Är du intresserad av att köpa en liknande form, så går det att köpa hos Royal Design eller Ebay. 
 
Receptet är för två mjuka pepparkakshus.
Ingredienser
180g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 tsk mald kardemumma
0,25 tsk riven muskotnöt
0,25 tsk salt
120g smält smör
90g brun farinsocker
1,2 dl ljus sirap
1 stora ägg
1,2 dl varmt vatten
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Ställ åt sidan.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära, kanel, kardemumma, muskotnöt och salt i en medelstor bunke. 
- Blanda därefter ihop smält smör och brun farinsocker i en stor skål, och rör sedan i den ljusa sirapen tills allt är jämnt blandat. 
- Vispa i äggen. Blanda sedan i de torra ingredienserna och vispa smeten tills allt är blandat. Häll i det varma vattnet lite i taget och blanda smeten ordentligt tills den är jämn och fin. 
- Fördela smeten mellan pepparkakshusen och fyll ungefär upp varje hus till 2/3 delar. 
- Grädda långt ned i ugnen i ca 40-50 minuter, eller tills bakstickan kommer ut ren efter man har stuckit i kakan.
- Låt pepparkakshusen svalna 15 minuter i formen, vält sedan upp dem på ett galler för att svalna innan dekoration. 
julbak - mjuk kaka - mjuk pepparkaka - nordicware - pepparkaka