Morotsfrallor och en morotsbrödfläta

Bröd är verkligen inte min starka sida när det gäller bakning. 
Men jag kämpar på ändå och idag lyckades jag få fram 8 fina frallor och en brödfläta. 
Jag delade degen i två, ena halvan blev 8 frallor och den andra blev en brödfläta. 
Men det fungerar utmärkt att bara göra frallor eller att göra två flätor. 
 
Tips! Om du inte har 5 dl rågsikt hemma kan du byta ut det mot
3 dl grahamsmjöl(eller fint rågmjöl) + 2 dl vetemjöl istället.
Morotsfrallor
ca 16 stycken (enkelsats)
 
Ingredienser
25g jäst 
5 vatten, fingervarmt
1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2-4 morötter
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
 
Garnering
1 stort ägg
sesamfrön
 
Gör så här:
- Skala och riv morötterna fint.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
 
- Dela degen i två.
 
- Till frallorna: Rulla ut ca 8 runda bullar av ena halvan av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 
- Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. 
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10-13 minuter. Låt dem svalna på plåten. 
 
- Till brödflätan: Dela halvan i tre lika stora delar och rulla ut till längder. Fläta degen och tryck ihop ändarna ordentligt. Låt brödet jäsa på en plåt med bakplåtspapper under en bakhandduk i ca 30 minuter.
- Sänk ugnen till 225 grader.
- Pensla flätan med det uppvispade ägget och strö över sesamfrön.
- Grädda flätan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. 
Bröd - brödfläta - morot - morotsbröd - morotsfrallor - morötter