Vegetarisk pannacotta med mangosås

Denna pannacotta passar utmärkt till vegetarianer eftersom att den innehåller gelésocker multi istället för gelantin som vanlig pannacotta ofta görs av.
 
Vad är då gelésocker multi?
Det är ett vegetabiliskt socker som innehåller karragenan och fruktkärnmjöl. Båda är tillsatser med e-nummer. Karragenan, E407, framställs ut ur en viss rödalg. Den har fått en del kritik för att vara cancerframkallande i djurförsök men det finns hittils ingen konstaterad risk för människor. Dock rekommenderas det att barn inte äter av ämnet. Den andra ingrediensen är fruktkärnmjöl, E410, som framställs ur fröna från Johannesbrödträdet. Den kan ge upphov till allergiska reaktioner hos personer med överkänslighet mot ärtor, bönor eller jordnötter.

Ingredienser för 6 portioner:
6 dl grädde
6 msk gelésocker multi
1,5 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
 
En stor mango eller två små
 
Gör så här:
- Blanda grädde och gelésocker i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i grädden. 
- Låt det koka upp och koka i ungefär 30 sekunder. Ta upp stången ur grädden. Häll upp i valfria portionsglas och låt stelna i kylskåp. 
- Skär av skalet på mangon och skär sedan upp fruktköttet. Lägg detta i en kastrull och mixa det med en stavmixer tills såsen blir jämn och fin. Har du ingen stavmixer så kan du mixa det i matberedaren och sedan hälla det i en kastrull. 
- Värm upp mangosåsen tills att du tycker att den är lagom varm. Jag ville ha min ljummen-varm men inte för varm så att den smälter pannacottan. 
- När pannacottan blivit lite gelé-aktig är den klar i kylskåpet. Om du vill kan du ställa glasen i ett varmt vattenbad för att lättare få ur dem ur glasen när du ska servera. Annars funkar det bra att servera ur glasen. 
- Servera med mangosås och lite hackad choklad. 
0 kommentarer publicerat i Desserter
Taggar: gelesocker, gelésocker, gelésockermulti, mango, pannacotta, vegetarisk