Himmelsk twixkaka med salt kolasås

Twix är en av de godaste chokladkakorna som jag vet.
Och att göra om det till en kaka.. Genialiskt!
Jag valde att tillsätta en nypa flingsalt för att få in en brytning av sötman i kakan.
Det blev himmelskt gott!
 
Så baka, vänta och njut av denna underbara skapelse!
ca 25 stycken
 
Ingredienser
Mördegsbotten
125g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
 
Salt kolasås
175g smör
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
En nypa flingsalt
 
Topping
200g mjölkchoklad
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. 
- Klipp av ett bakplåtspapper på mitten och lägg den ena halvan i en avlång form som är ca 20x30cm. Om du inte har en sådan form så kan du såklart ta en annan. Tänk bara på att en större form ger tunnare kaka och tvärtom med en liten form. 
 
Mördegsbotten:
- Blanda alla ingredienserna i en bunke tills att du får en smulig del. Häll över degen i formen med bakplåtspappret och tryck ut den så att den blir platt, fast och kompakt.
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Den ska bli lätt ljusbrun i kanterna men inte få färg på resten av ytan. Ställ åt sidan och låt svalna. 
 
Salt kolasås:
- Ställ en tjockbottnad mellanstor kastrull på spisen. Lägg i smöret och låt det smälta. Häll sedan i resterande ingredienser och blanda om. 
- Låt kolasåsen koka upp under omrörning och sänk sedan temperaturen till en lägre på spisplattan. Jag har nio steg på min spis och sänkte min till femman efter att kolan hade kokat upp. Så sänk till ungefär hälften av stegen på din spis. Efter sänkt temperatur ska kolasåsen fortfarande småbubbla. Rör om då och då för att undvika att det bränns vid i botten. 
- Det tar ca 40-50 minuter att koka kolasåsen till rätt konsistens. När kolasåsen börjar närma sig att bli färdig är den tjock, gyllenbrun och glansig i färgen. Jag satte mitt alarm på 45 minuter och ungefär 10 minuter innan alarmet skulle ringa började jag att röra om oftare i kolasåsen och kollade av om den var färdig genom att göra ett kulprov. Med andra ord, häll en tesked av kolasåsen ned i ett glas med kallt vatten. Ta upp kolasåsen med handen och rulla till en kula. Kolasåsen är klar om den håller ihop men samtidigt är mjuk och lite seg. Om du behöver vidare instruktioner hur man gör ett kulprov, klicka här.
- När kolasåsen är färdig, häll den över mördegsbotten i formen och bre ut den så att det blir ett jämnt lager. Ställ svalt tills att kolan stelnar. Jag ställde min i mitt kylskåp i ca 30 minuter. 
 
Topping:
- Smält mjölkchokladen i en skål över ett vattenbad och bre sedan ut den över den stelnade kolan. Låt chokladen stelna i kylskåp. Om du vill, kan du ta fram twixkakan ur kylskåpet efter ca 15 minuter och göra mönster i chokladen med en gaffel. 
- När chokladen har stelnat kan du ta fram formen ur kylskåpet. Det går lättare att skära twixkakan om den har stått framme en stund i rumstemperatur. 
- Skär upp twixkakan i lagom stora bitar. Den är rätt mäktig att äta även fast att den är himmelsk. 
- Twixkakan går även bra att frysa. Låt den tina upp i rumstemperatur en stund innan den ska ätas sedan bara. Det gäller även när den stått i kylskåpet. 
 
Lycka till!
kolasås - mjölkchoklad - salt kolasås - twix - twixchoklad - twixkaka

Sockerkaka med hallonglasyr

Häromdagen var jag ute i min trädgård och plockade hallon. Det är en av de bästa
sakerna med att ha egen trädgård, det finns alltid något gott att hitta och äta.
I detta recept har jag använt mig av ett vanligt sockerkaksrecept och sedan tagit
sockerkakan till en helt ny nivå genom att glasera den med hallonglasyr. 
Sockerkaka + hallonglasyr = Galet gott!
Ingredienser 
Sockerkaka
50g smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
 
Hallonglasyr
ca 60g hallon, passerade
ca 2 dl florsocker
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
- Smörj en lämplig sockerkaksform med smör och ströbröd.
- Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Blanda om ordentligt. 
- Tillsätt vetemjölet lite i taget så att klumpar inte bildas. Blanda om smeten med stora, men mjuka tag så att smeten behåller sin fluffighet. Tillsätt sedan det smälta smöret och mjölken. Rör om till en jämn smet. 
Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter, eventuellt 50 minuter. Tiden varierar för olika ugnar. Sockerkakan är färdig när provstickan inte är kletig, kakan är lite gyllene och har släppt från kanterna på formen. Låt den stå kvar i formen ca 10 minuter innan du vänder upp den på ett fat. Ta av formen så att kakan hinner svalna lite innan du lägger på glasyren.
- Medan sockerkakan svalnar så passerar du hallonen genom en sil så att du blir av med alla kärnor. Tillsätt florsockret, lite i taget, och blanda om tills att glasyren är fast men något rinnig också. 
- Bred eller häll ut glasyren över sockerkakan. Dra ut den mot kanterna så att det rinner över. 
- Dekorera med några hallon och fina blommor från trädgården. Se bara till att blommorna inte är giftiga, så välj gärna ätbara eller vanliga blommor som går att plockas bort.
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
hallon recept - hallonglasyr - sockerkaka - sockerkaka med hallon - sockerkaka med hallonglasyr

Swenströmskas stenugnsbageri i Karlstad

"Att baka inför öppen ridå och utan hemligheter skapar närhet till det bröd som produceras.
Alltid med kunden i fokus. Det tror Moa Näsström och Mattias Svensson som nu öppnar
stenugnsbageri på Östra Torggatan i Karlstad."
 
Min storasyster flyttade för två år sedan till Karlstad och vid första besöket hos henne föreslog hon att vi skulle besöka Swenströmskas café. Jag blev kär direkt kan jag bara säga! Jag älskar deras retro-inredning och hur man får se in i bageriet. Visserligen har jag bara varit där de tider då ingen står inne och bakar, men bara vetskapen att man kan om man är där i rätt tid få se hur både bakverk och bröd tillverkas är exklusivt. 
 
Varje gång vi åker till min storasyster föreslår jag direkt att vi borde besöka Swenströmskas för en fika. Jag väljer alltid minst en liten citronmarängpaj och en kopp te. För deras citronmarängpajer är inte bara små och söta utan de är också de godaste citronmarängpajerna jag har ätit! De är en perfekt blandning mellan syra och sötma och alldeles lagom stora för att orka äta. Téet är av bra kvalité och dessutom får man en liten kanna att hälla ur vilket är i ungefärlig mängd två stora koppar med té. Allt detta för priset av 42 kronor! Om man kommer från Stockholm så vet man att det är ett väldigt bra pris om man tänker på den kvalité man köper. 
 
Förutom att man kan avnjuta en god fika i deras café så kan man också köpa med sig hem nybakat surdegsbröd. Surdegsbrödet är saftigt med en fin skorpa. Enligt en av ägarna, Mattias Svensson, är dessa surdegsbröd bakade efter gamla recept men i en ny tappning. Och han vill att alla som besöker Swenströmskas stenugnsbageri ska våga fråga vad brödet innehåller och om vad råvarorna har för ursprung. Mattias menar att det är ett nytt sätt att handla mat på. Folk efterfrågar närproducerade matvaror och då ska de ge dem det. Han anser själv att det är stor skillnad på det bröd som de bakar och det man köper i affären. Och jag kan bara hålla med honom. Deras bröd smakar mer och har en ärligare smak än de bröd som produceras i buktikerna. 
 
För mig är Swenströmskas stenugnsbageri ett utmärkt val för den som bryr sig om bra råvaror och förstaklassigt men också prisvänligt fika. Swenströmskas är ett café för alla och därför föreslår jag nu för dig att nästa gång du är i Karlstad, eller i närheten, tycker jag verkligen att du ska bege dig till Östra Torggatan 16 för att få smaka på detta underbara café. Jag lovar, du kommer inte att bli besviken!
 
För mer information och öppettider besök: http://www.swenstromskas.se/ 
Café recensioner - café karlstad - swenströmskas karlstad - swenströmskas stenugnsbageri