Kardemummakex med syrénmarmelad!

Jag bara älskar doften av syréner på sommaren och eftersom att syréner är ätbara så
tänkte jag att det vore roligt att göra något gott med dessa. Syréner dör tyvärr rätt fort
men med denna gudomligt goda marmelad får syrénerna ett litet bonusliv. 
Servera gärna tillsammans med spröda kardemummakex.

Baka, vänta och njut av detta i sommar!
 
Syrénmarmelad
Ingredienser
125 g doftrika syrénblommor
4 dl vatten
4 dl syltsocker
1 citron, skal + saft
Några färska rödbetsskivor (frivilligt att färga med)
 
Gör så här:
Koka upp vatten och syrénblommor under omrörning i en kastrull. Direkt då det börjar koka häller du i syltsockret, citronsaften och citronskalet. 
Låt marmeladen koka ungefär 15 minuter under omrörning. Kolla därefter av ifall marmeladen är klar genom att göra ett marmeladprov. Ett marmeladprov gör du genom att hälla upp lite marmelad på en kall tallrik och drar sedan ett streck igenom marmeladmassan. Rinner den inte ihop utan stannar med geléaktiga kanter, då är marmeladen färdig. Om inte, låt den koka någon minut till och testa igen. Kom ihåg att lägga tillbaka tallriken i kylskåpet mellan testomgångarna bara. Behöver du mer exakta instruktioner om hur ett marmeladprov går till så klicka här.
Om du vill färga marmeladen så att den blir lite starkare lila/rosa, låt några skivor med rödbetor ligga i kastrullen några minuter. Låt de inte ligga alltför länge för då tar marmeladen smak, utan bara några få minuter så att marmeladen får färg.
Häll därefter upp marmeladen på varma och väl rengjorda små burkar. Sätt på locket. Förvaras i kylskåp eftersom att inga konserveringsmedel är tillsatta. Marmeladen håller sig i ca 3 månader. 
 
Kardemummakex ca 35 stycken
Ingredienser
0,5 tsk salt
1 dl rapsolja (eller 100g smält smör)
1 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl mjölk
3 dl havregryn
 
Några nypor med flingsalt
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i oljan, eller det smälta smöret, och blanda i de torra ingredienserna. Häll därefter i mjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila ca 10 minuter.
Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper och nagga den med en gaffel. Det gör du för att undvika att degen sväller i ugnen. Sporra eller skär degen i fyrkanter ca 5 x 5 cm. Strö över några nypor med flingsalt.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Kexen är klara när de är lite gyllene. Låt svalna på plåten.
- Serveras tillsammans med syrénmarmelad, några dessertostar eller njut av kexen precis bara som de är. 
 
 
havrekex - kardemummakex - kex - marmelad - snacks - syrénmarmelad
elin stridh

spännande :D

Robex Lundgren

mums