Smultronsylt - Ett måste på sommaren!

Mmm.. Vem älskar inte smaken och doften av smultron på sommaren?
Problemet med dessa underbara bär är att smaken ofta försvinner när man försöker baka med dem.
Men denna sylt behåller verkligen både doft och smak. Underbart!
Nu kan jag njuta av sommaren resten av året!
 
Baka, vänta och njut!
 
Ingredienser
160g smultron
100g syltsocker
1 krm vaniljpulver
 
Eventuellt några droppar citronsaft
 
Gör så här: 
Förberedelse:
-  Diska och skölj noga en mellanstor burk eller två små burkar, och häll i hett vatten. 
-  Ställ en liten tallrik i kylskåpet inför syltprovet. 
 
Tillagning av sylt:
- Lägg smultronen och syltsockret i en kastrull. Blanda om. 
- Sätt spisplattan på en låg temperatur och rör om tills sockret har smält. Tillsätt vaniljpulvret och eventuellt några droppar citronsaft om sylten är väldigt söt. Rör om då och då för att undvika att det bränns vid.
- Låt sylten koka i ungefär 2-3 minuter och gör sedan syltprovet.
 
Syltprov:
- Ta fram den lilla tallrik som du ställt i kylskåpet innan du började med kokningen av sylten. Lägg en liten klick med sylt på tallriken och ställ tillbaka den sedan i kylskåpet i några minuter. Om du tycker att konsistensen är rätt så är sylten klar. Är sylten för stabbig kan du tillsätta lite vatten och koka en stund till innan du testar syltprovet igen.
 
Förvaring:
- När sylten är klar så ta den av plattan och ställ åt sidan en stund. Häll av vattnet ur burken, eller de två små burkarna, och häll därefter i sylten. Sätt på locket direkt och låt sylten stå i rumstemperatur för att svalna.
- En oöppnad syltburk ska stå mörkt och i rumstemperatur. Den håller i ungefär 2-3 månader. Är syltburken öppnad ska den stå i kylskåpet och håller lite kortare tid. 
Smultron - smultron recept - smultronsylt - wild strawberries