Sockerkaka med hallonglasyr

Häromdagen var jag ute i min trädgård och plockade hallon. Det är en av de bästa
sakerna med att ha egen trädgård, det finns alltid något gott att hitta och äta.
I detta recept har jag använt mig av ett vanligt sockerkaksrecept och sedan tagit
sockerkakan till en helt ny nivå genom att glasera den med hallonglasyr. 
Sockerkaka + hallonglasyr = Galet gott!
Ingredienser 
Sockerkaka
50g smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
 
Hallonglasyr
ca 60g hallon, passerade
ca 2 dl florsocker
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
- Smörj en lämplig sockerkaksform med smör och ströbröd.
- Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Blanda om ordentligt. 
- Tillsätt vetemjölet lite i taget så att klumpar inte bildas. Blanda om smeten med stora, men mjuka tag så att smeten behåller sin fluffighet. Tillsätt sedan det smälta smöret och mjölken. Rör om till en jämn smet. 
Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter, eventuellt 50 minuter. Tiden varierar för olika ugnar. Sockerkakan är färdig när provstickan inte är kletig, kakan är lite gyllene och har släppt från kanterna på formen. Låt den stå kvar i formen ca 10 minuter innan du vänder upp den på ett fat. Ta av formen så att kakan hinner svalna lite innan du lägger på glasyren.
- Medan sockerkakan svalnar så passerar du hallonen genom en sil så att du blir av med alla kärnor. Tillsätt florsockret, lite i taget, och blanda om tills att glasyren är fast men något rinnig också. 
- Bred eller häll ut glasyren över sockerkakan. Dra ut den mot kanterna så att det rinner över. 
- Dekorera med några hallon och fina blommor från trädgården. Se bara till att blommorna inte är giftiga, så välj gärna ätbara eller vanliga blommor som går att plockas bort.
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
hallon recept - hallonglasyr - sockerkaka - sockerkaka med hallon - sockerkaka med hallonglasyr