Smörbakade vanilj- och kardemummabullar

Bulldeg
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
14 dl Manitoba cream (eller special vetemjöl) + lite till vid utbakning
 
Vanilj-kardemummafyllning
150g rumstempererat smör
6 msk strösocker
6 msk vaniljsocker
2-3 tsk kardemumma
 
Pensling
1 ägg
2 msk pärlsocker
 
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till ca 35 grader. 
- Smula ned jästen i en stor degbunke eller i bakmaskinen, tillsätt 1 dl av vätskan och rör till jästen lösts upp. 
- Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker. 
- Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg, för hand eller i bakmaskin i minst 15 minuter. 
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter. 
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta, ca 40 x 25 cm. 
- Blanda samman mjukt smör, socker, vaniljsocker och kardemumma. Bred ut hälften av smörsmeten på varje utkavlad deg. 
- Rulla ihop till rullar från långsidan. 
- Skär varje längd i ca 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter. 
- Sätt ugnen på 250 grader (över-och-undervärme) eller 225 grader (varmluft).
- Vispa ägget och pensla bullarna. Strö sedan över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. 
- Låt bullarna svalna på galler under en bakduk. 
Bullar - Smörbakade - kardemummabullar - smörbakade bullar - smörbakade kardemummabullar - vaniljbullar

Äppelkaka med en naturlig sötma

Jag har fått i uppdrag att baka mer sockerfria och glutenfria bakverk till kyrkan.
Så idag när vädret var fruktansvärt tråkigt passade jag på att experimentera fram lite godsaker. 
Mitt första bakverk blev en äppelkaka med en naturlig sötma, med andra ord inget tillsatt raffinerat socker. 
Denna äppelkaka passar utmärkt till alla att äta. Den smakar naturligt sött och går att smaksätta med vad man vill.  Om man vill ha lite extra sötma utan att tillsätta socker går det utmärkt att ha i en tesked vaniljsocker eller honung.
 
Ingredienser
100g rumsvarmt margarin
2,5 dl rivna kokosflingor
5 små äpplen eller 2-3 stora
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk mald kardemumma
3 tsk mald kanel
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en 2L form, avlång eller rund, med lite margarin och ströbröd. 
- Blanda margarin och kokosflingor poröst. Rör ned äggen, ett i taget. 
- Skölj och riv äpplena grovt. Blanda sedan ned de i smeten. 
- Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och kanel i en enskild skål. Blanda sedan ned det i smeten.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. 
- Låt kakan svalna en stund innan du stjälper upp den. 
 
naturlig sötma - sockerfri - sockerfri äppelkaka - sockerfritt - äppelkaka

Vegansk tigerkaka

 
Tips!
Vill du ha en mer smakrik tigerkaka så kan du byta ut vattnet mot exempelvis apelsinjuice eller liknande. 
Eller så kan du byta ut linfröblandningen mot en halv mosad banan. För banan har en naturlig hinna i sig och den binder ihop kakan likadant som ett vanligt ägg. Tänk på att tillsätta en 1 tsk bakpulver utöver receptets ordination bara! 
 
Baka, vänta och njut!
 
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk bakpulver
2 dl vatten
1 dl rapsolja
 
Äggersättning:
1 msk linfrö
3 msk hett vatten
 
Smaksättning:
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en avlång sockerkaksform, ca 1,5L, med olja och bröa den med ströbröd. Ställ sedan åt sidan.
- Blanda 1 msk linfrö med 3 msk hett vatten i ett glas. Blanda om och låt stå några minuter. 
- Blanda vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. 
- Häll därefter i rapsoljan och vattnet. Blanda väl. 
- När linfröblandningen har fått en geggig hinna i sig är den klar och ska blandas i kaksmeten. 
- Häll 1/3 del av kaksmeten i en skål och blanda med kakaon. I den första skålen som har 2/3 delar smet i sig blandar du i vaniljsockret. 
- Häll 1/2 del av vaniljsmeten i den avlånga sockerkaksformen. Därefter häller du i kakaosmeten på vaniljsmeten och sedan avslutar med resten av vaniljsmeten. 
- Ta en gaffel eller sked och rör runt försiktigt i formen. Ungefär som ett marmorerat mönster. 
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kolla av med en provsticka så att kakan inte är kletig. 
sockerkaka - tigerkaka - vegansk - vegansk tigerkaka