Sju sorters kakor och lite annat smått och gott!

Sju sorters kakor är ett välkänt begrepp vid svenska kafferep och har funnits sedan slutet på 1800-talet.  
Begreppet syftar till det minsta antalet kaksorter som etiketten anser att ett kakfat ska innehålla. Det minsta antalet är sju olika sorters småkakor, med andra ord är eventuell bjudning av vetebröd, tårta eller mjuk kaka inte inräknat. Enligt vissa var värdinnan till kafferepet snål om hon bakat färre än sju olika sorters småkakor och högfärdig om hon bakat fler än sju. Och enligt andra var den som åt av kafferepet snål om den inte åt av alla sju kaksorter och högfärdig om den åt fler än sju kakor. Om du inte orkade äta alla kakor som du lagt på ditt fat, så fick du en liten påse att ta med hem efter kafferepet.  
 
Begreppet kafferep myntades i slutet av 1700-talet, då kvinnor inte fick dricka kaffe på offentliga kaffehus. Istället anordnades det träffar hemma hos någon, dit alla kvinnor tog med de kaffebönor som de lyckats få tag på. Kaffe var nämligen något som var mycket lyxigt och tidvis till och med förbjudet i Sverige. 
Under till exempel andra världskriget i Sverige var det svårt att få tag på kaffebönor och därför tvingades befolkningen att ta till nya blandningar av flera olika produkter. Blandningarna kallades främst för "kaffesurrogat", men även uttryck som "homeopatiskt hälsokaffe", "elfvakaffe" eller "hushållskaffe" användes. I Sverige användes olika surrogat som till exempel: rostad spannmål (vete, råg, etc), roten av växten cikoria, rostad rot av maskros, rostade och malda fikon. Men det användes också ekollon, dadlar, lupiner, johannisbröd, och kikärter.
"Det är oartigt att ta färre än 7 småkakor, men det anses också vara högfärdigt att ta fler än
7 småkakor. Enligt sedan inräknas inte bullar, tårta eller mjuka kakor i det antalet. Och äter du 
inte upp alla kakor, så får du med dig resten hem i en liten påse."
 
 
Lakrits- och lavendelsnittar, ca 36 stycken
 
Ingredienser
100g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
ca 1 tsk Saltlakrits Turkisk-Peppar essens
1 tsk lakritspulver
2 tsk torkade lavendelblommor
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. 
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt dem och sirapen till smörblandningen. Smaksätt med ca 1 tsk Saltlakrits Turkisk-peppar essens. Har du inte denna essens hemma går det utmärkt att krossa lite turkisk peppar och lägga i eller alternativt tillsätta mer lakritspulver istället.
- Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
- Dela upp degen i två jämna delar och rulla sedan ut varje del till en rulle och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Ta en gaffel och tryck ut varje rulle lite med. 
- Grädda längderna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Skär dem i sneda bitar med de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten. 
7 sorters kakor - 7 sorters kakor historia - lakrits och lavendel snittar - lakritssnittar - lavendelsnittar - småkakor

Gransirap

Det finns mängder med nyttigheter i naturen som sällan plockas och äts. Bara på din egen
tomt kan du hitta en massa hälsosamma godsaker. Jag har varit ute på min lilla tomt och
plockat ca en liter med granskott som jag ska göra sirap med. 
 
Visste du att?
Nyplockade granskott är rika på C-vitamin och mineraler som t ex. kalcium, magnesium och kalium.
De ska plockas när de är ljusgröna i slutet på våren alternativt början på sommaren. Granskott sägs
kunna stimulera ämnesomsättningen och hudens cirkulation, lindra hosta och boosta kroppen med
energi. Det finns mängder med goda recept på hur man kan tillaga granskott. Bland annat kan man
smörsteka dem, torka och göra krydda av, mixa ihop en pesto eller göra en sirap att lägga i te, bröd
eller bakelser.
 
Var försiktig och ät med måtta om du är gravid, har njurproblem, annan sjukdom eller känslighet där
kosten är viktig. Om du verkligen vill testa granskott ändå, rådgör i sånt fall med din läkare först. 
 
Recept till granskottssirap
 
Ingredienser
4 dl ljusgröna mjuka granskott
2-5 dl strösocker (beror på hur söt du vill ha den)
1 citron
 
Gör så här:
- Ta fram en mellanstor glasburk med lock.
- Skiva citronen i tunna skivor. Varva citronskivor, granskott och socker i den mellanstora glasburken. Inget vatten behövs. 
- Låt stå i ca två veckor i ett fönster med mycket solljus. Vänd på burken lite då och då så att allt socker löser upp sig. 
- När granskottssirapen är helt klar och utan synligt socker så ska du sila av granskotten och citronen. 
- Sedan är den klar att njutas på glass, i te, bröd eller som hostmedicin. 
 
Steg-för-steg-instruktioner
 För att göra granskottsirap behövs bara nyplockade granskott, socker och en citron.
 
Nyplockade granskott går att plocka på din egen tomt. Men tänk på att plocka granskott
innefaller inte under allemansrätten, dvs måste du fråga tomtägaren om du ska plocka 
på någon annans mark än din egen. 
 
Varva skivad citron, socker och granskott i en mellanstor glasburk med lock. Låt stå
i ett soligt fönster ca 2 veckor. När granskottssirapen är klar och sockret har lösts upp
är det dags att sila bort granskotten och citronen. Därefter är den redo att användas till
vad du än vill ha den till.
granskott - granskott recept - granskottssirap

Doughnut waffle sandwich med glass och jordgubbar... Mums!

Jag snubblade över ett recept på appen Pintrest om doughnutwaffles och kände att jag
var tvungen att testa denna skapelse själv. Ärligt talat, varför kom inte jag på denna idé förut för?!
Det här var gaalet gott!
Så baka, vänta bara liite och njut sedan resten av dagen!
Ingredienser
3 donuts
 
Tillbehör
Glass
Jordgubbar
Sirap
 
Gör så här:
- Starta våffeljärnet och vänta tills det blir varmt. 
- Lägg i donutsen, en eller två i taget, och vänta sedan 1-2 minuter. När donutsen är gyllene så är de klara.
- Skiva jordgubbarna och skopa upp glassen. 
- Njut direkt!
 
donut våffla - donut våfflor - donutvåffla - donutvåfflor - doughnut waffle - doughnut waffles sandwich - doughnutwaffles - dougnut waffles