Sju sorters kakor och lite annat smått och gott!

Sju sorters kakor är ett välkänt begrepp vid svenska kafferep och har funnits sedan slutet på 1800-talet.  
Begreppet syftar till det minsta antalet kaksorter som etiketten anser att ett kakfat ska innehålla. Det minsta antalet är sju olika sorters småkakor, med andra ord är eventuell bjudning av vetebröd, tårta eller mjuk kaka inte inräknat. Enligt vissa var värdinnan till kafferepet snål om hon bakat färre än sju olika sorters småkakor och högfärdig om hon bakat fler än sju. Och enligt andra var den som åt av kafferepet snål om den inte åt av alla sju kaksorter och högfärdig om den åt fler än sju kakor. Om du inte orkade äta alla kakor som du lagt på ditt fat, så fick du en liten påse att ta med hem efter kafferepet.  
 
Begreppet kafferep myntades i slutet av 1700-talet, då kvinnor inte fick dricka kaffe på offentliga kaffehus. Istället anordnades det träffar hemma hos någon, dit alla kvinnor tog med de kaffebönor som de lyckats få tag på. Kaffe var nämligen något som var mycket lyxigt och tidvis till och med förbjudet i Sverige. 
Under till exempel andra världskriget i Sverige var det svårt att få tag på kaffebönor och därför tvingades befolkningen att ta till nya blandningar av flera olika produkter. Blandningarna kallades främst för "kaffesurrogat", men även uttryck som "homeopatiskt hälsokaffe", "elfvakaffe" eller "hushållskaffe" användes. I Sverige användes olika surrogat som till exempel: rostad spannmål (vete, råg, etc), roten av växten cikoria, rostad rot av maskros, rostade och malda fikon. Men det användes också ekollon, dadlar, lupiner, johannisbröd, och kikärter.
"Det är oartigt att ta färre än 7 småkakor, men det anses också vara högfärdigt att ta fler än
7 småkakor. Enligt sedan inräknas inte bullar, tårta eller mjuka kakor i det antalet. Och äter du 
inte upp alla kakor, så får du med dig resten hem i en liten påse."
 
 
Lakrits- och lavendelsnittar, ca 36 stycken
 
Ingredienser
100g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
ca 1 tsk Saltlakrits Turkisk-Peppar essens
1 tsk lakritspulver
2 tsk torkade lavendelblommor
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. 
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt dem och sirapen till smörblandningen. Smaksätt med ca 1 tsk Saltlakrits Turkisk-peppar essens. Har du inte denna essens hemma går det utmärkt att krossa lite turkisk peppar och lägga i eller alternativt tillsätta mer lakritspulver istället.
- Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
- Dela upp degen i två jämna delar och rulla sedan ut varje del till en rulle och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Ta en gaffel och tryck ut varje rulle lite med. 
- Grädda längderna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Skär dem i sneda bitar med de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten. 
En kommentar publicerat i Småkakor
Taggar: 7 sorters kakor, 7 sorters kakor historia, lakrits och lavendel snittar, lakritssnittar, lavendelsnittar, småkakor
#1 - - Amanda:

Åh vilka spännande kakor, intressant kombo med lavendel och lakrits. Men var får man tag på Saltlakrits Turkisk-Peppar essens?

Svar: Den fick tydligen bäst betyg av alla småkakorna jag gjorde :) Jag köpte min på Lakritsfestivalen, men här finns den också: http://www.borgebykryddgard.se/aromer-essenser/salt-lakrits-arom-turkisk-peppar
Annika