Ischoklad - ett av julens enklaste godis

Ischoklad är ett av julens enklaste och snabbaste godis att göra.
Om man vill kan man tillsätta olika smaksättningar såsom t ex:
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 1/2 tsk mald kardemumma
- Pepparmintsarom efter önskad smak. 
ca 60 portioner
 
Ingredienser
200g kokosfett
250g mörk choklad
 
Gör så här
- Smält kokosfett i en kastrull. Hacka chokladen grovt och lägg ner i det smälta kokosfettet. Rör om kraftigt tills chokladen smält. 
- Häll upp smeten i formarna med hjälp av en tillbringare. Det är betydligt enklare än att skeda upp smeten. Låt dem stå kallt tills de har stelnat. 
 
Ischoklad - Ischoklad recept - julgodis

Vitpepparkakor - en lite kryddigare variant!

Pepparkakor innehåller vanligtvis inte peppar, men under världskrigen var det svårt
att få tag i kryddor såsom t ex: ingefära, kryddnejlikor och kanel. Så då uppkom det
ett pepparkaksrecept som faktiskt innehåller peppar. Vitpepparkakor.
 
Det här receptet kommer från en kvinna vid namn Clara Götefelt. Hennes son 
jobbar som pastor i kyrkan jag är engagerad i och han berättade att en dag kom 
det vitpepparkakor levererade till en liten lanthandel i Närke. Det receptet var hemligt
men Clara blev oerhört förtjust i vitpepparkakorna och bestämde sig därmed för att
skapa ett eget recept med vitpeppar som enda krydda. 
 
Vitpepparkakor smakar precis som pepparkakor men med en kryddigare eftersmak. 
 
100 gummor och gubbar
 
Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker (220 g)
1 tsk nymald vitpeppar
1 dl vispgrädde
9-10 dl vetemjöl (540-600 g)
2 tsk bikarbonat
1,5 dl ljus sirap
 
Gör så här
- Rör samman smör, socker och sirap i en bunke. 
- Tillsätt grädde och den malda vitpepparn. Blanda väl. 
- Blanda bikarbonat och vetemjöl seperat, rör sedan ned det i smeten. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen vila kallt minst 12 timmar omlindad av plastfolie eller i en plastpåse. 
- Sätt ugnen på 200 grader. 
- Kavla degen tunt på mjölat bakbord och ta ut pepparkakor med mått. 
- Grädda i mitten av ugnen ca 5-6 minuter. Låt kakorna svalna på plåten något innan de läggs på galler. 
 
 
 
 
 
pepparkakor recept - pepparkaksdeg recept - vitpeppar recept - vitpepparkakor

Kanelskorpor - perfekta att tjuvstarta julen med!

Underbara kanelskorpor som är så enkla att göra. 
Passar perfekta att tjuvstarta julen med!
Bred på lite apelsinmarmelad 
eller ät de precis bara som de är. 
ca 30 stycken
Ingredienser
2 ägg
1 dl strösocker
80 g smält smör
2 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
2 tsk mald kanel
 
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. 
- Blanda alla ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen ska inte knådas för då blir skorporna sega. 
- Dela degen i två bitar på ett mjölat bakbord. Rulla vardera bit till en längd, ca 30 cm lång. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut till ca 1 cm tjocklek. 
- Pensla längderna med vatten och strö över kanel. 
- Grädda mitt i ugnen tills de fått gyllene färg, ca 15 minuter. 
- Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Skär längderna till skorpor och sära lite på dem men låt de ligga kvar på plåten. 
- Ställ tillbaka dem i ugnen och torka i ca 30-40 minuter. Öppna luckan och låt dem ligga kvar och svalna på plåten. 
- Förvaras torrt och mörkt. 
 
kanelskorpor - skorpor