Vaniljkakor utan bakpulver - Kors vad goda de är!

Det här är ett superbra recept på en kakdeg som håller formen under gräddning. 
Degen är superlätt att baka med och går utmärkt att spara i kyl eller frys.
Jag använde en matberedare då jag gjorde degen men den går att göra den för hand också.
 
Baka, vänta och njut!
 
 
Vaniljkakor (ca 80 st små kors och vanliga formar ca 25-30 st)
Ingredienser
100g strösocker
100g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
450g vetemjöl (siktat)
200g smör
 
Gör så här:
- Blanda strösocker, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget och blanda om. 
- Tillsätt det siktade vetemjölet tillsammans med bitar av smöret. Blanda om tills degen precis går ihop. 
- Knåda ihop degen lätt på mjölat bakbord och plasta sedan in den. Låt den ligga i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Ta fram lite av degen i taget och kavla ut på ett mjölat bakbord. Den är lättast att hantera då den är kall och hård. Så det gäller att arbeta snabbt. Kavla ut degen till önskad tjocklek och stansa sedan ut kakor i valfri form. Använd en stekspade eller spatel för att flytta på de utstansade kakorna. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. 
- Låt svalna på ett galler. 
 
Dekoration
Ingredienser till "Royal icing" - kristyr:
30g äggvita (ungefär ett stort ägg)
ca 200g florsocker
1 tsk citronsaft
Ev. några droppar smaksättning 
Ev. några droppar pastafärg
 
Gör så här:
- Vispa äggvitan lätt och sikta sedan ned florsockret.
- Tillsätt citronsaften och eventuell smaksättning och färg. Vispa på låg hastighet. 
- Fyll på med florsocker tills du har fått en lämplig konsistens. Den ska vara matt och bilda toppar när den är klar.
- Dekorera vaniljkakorna med valfritt mönster.
kakor som håller formen - småkakor recept - vanlijkakor

Ekologiska & Nyttiga Nyponremmar

Löven faller, dagarna blir kortare och vi människor blir tröttare.
Människorna i min närhet hostar och nyser... 
Det märks att hösten verkligen är här nu. 
Och vad passar då inte bättre än att boosta kroppen med lite nyttigheter?
 
Nypon är nämligen en av de mest nyttiga bär som finns i vår skog. 
De är proppfulla med både C-vitamin och antioxidanter.
Forskningen visar att nypon innehåller mer C-vitamin än några
andra frukter eller bär. Du måste äta ungefär 1 kg citroner för att
komma upp i samma C-vitaminnivå som 2 dl nypon ger.
Dessutom innehåller nypon Betakaroten, A-vitamin, B2, Järn,
Magnesium, Kalium och Litium. 
 
Ät en liten bit av dessa remmar varje dag, 
och du kommer att hålla dig både frisk och pigg i
höst och vinter. 
Ingredienser:
2 dl rensade färska nypon
1/2 dl lingon
1 stort äpple (eller 2 små äpplen) skalat & hackat i bitar
1/2 dl flytande honung
1 tsk citronsaft
1/4 tsk vaniljpulver
1 krm riven muskotnöt  
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 50 grader.
- Smörj ett bakplåtspapper med lite kokosolja eller rapsolja. Det gör att remmarna lättare kan lossas från pappret när de är klara.
- Mixa alla ingredienser till en jämn smet och bred ut tunt över nästan hela bakplåtspappret. För att remmarna ska hålla ihop så får smeten inte bli för tunt utbredd. Och om det blir för tjocka remmar tar det längre tid att torka dem.
- Ställ in plåten i mitten av ugnen och låt den stå där i ca 8 timmar. Smidigast är att göra det över natten. Remmarna är klara när de är lite smått sega och torkade. 
- Lossa försiktigt den torkade nyponsmeten i kanterna och klipp sedan remmar i den längd och bredd som du önskar.
- Förvaras i en tät burk med lock. 
 
Orginalreceptet finns här:
Bär remmar recept - Nypon recept - Nyponremmar - förkylning tips - hälosamt godis recept

Amerikanska chokladmuffins med toblerone

Idag är det chokladmuffinsdagen. 
Visst är det härligt att det finns en massa dagar där man kan
med gott samvete frossa i sig sötsaker? 
Detta recept ger saftiga, höga och chokladiga muffins.
Mitt absoluta favoritrecept!
ca 12 vanliga muffins
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1,75 dl socker
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 ägg 
3 dl mjölk
1 dl olja
175g hackad choklad (av valfri sort)
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla torra ingredienser tillsammans i en bunke. Rör om och blanda väl. 
- I en annan bunke vispar du ihop ägg, mjölk och olja. Vispa i ca 1 minut med elvisp.
- Rör ned äggvispet i mjölblandningen. Blanda om till en jämn smet. Blanda in nästan all den hackade chokladen. 
- Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar. Fyll de ca 3/4 delar med smet.
- Toppa varje muffinsform med resterande delen av den hackade chokladen. 
- Grädda ca 15-20 minuter mitt i ugnen. Tiden varierar hos olika ugnar.
- Låt svalna på galler.
 
Chokladmuffins - Chokladmuffins recept - Muffins recept