Ekologiska & Nyttiga Nyponremmar

Löven faller, dagarna blir kortare och vi människor blir tröttare.
Människorna i min närhet hostar och nyser... 
Det märks att hösten verkligen är här nu. 
Och vad passar då inte bättre än att boosta kroppen med lite nyttigheter?
 
Nypon är nämligen en av de mest nyttiga bär som finns i vår skog. 
De är proppfulla med både C-vitamin och antioxidanter.
Forskningen visar att nypon innehåller mer C-vitamin än några
andra frukter eller bär. Du måste äta ungefär 1 kg citroner för att
komma upp i samma C-vitaminnivå som 2 dl nypon ger.
Dessutom innehåller nypon Betakaroten, A-vitamin, B2, Järn,
Magnesium, Kalium och Litium. 
 
Ät en liten bit av dessa remmar varje dag, 
och du kommer att hålla dig både frisk och pigg i
höst och vinter. 
Ingredienser:
2 dl rensade färska nypon
1/2 dl lingon
1 stort äpple (eller 2 små äpplen) skalat & hackat i bitar
1/2 dl flytande honung
1 tsk citronsaft
1/4 tsk vaniljpulver
1 krm riven muskotnöt  
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 50 grader.
- Smörj ett bakplåtspapper med lite kokosolja eller rapsolja. Det gör att remmarna lättare kan lossas från pappret när de är klara.
- Mixa alla ingredienser till en jämn smet och bred ut tunt över nästan hela bakplåtspappret. För att remmarna ska hålla ihop så får smeten inte bli för tunt utbredd. Och om det blir för tjocka remmar tar det längre tid att torka dem.
- Ställ in plåten i mitten av ugnen och låt den stå där i ca 8 timmar. Smidigast är att göra det över natten. Remmarna är klara när de är lite smått sega och torkade. 
- Lossa försiktigt den torkade nyponsmeten i kanterna och klipp sedan remmar i den längd och bredd som du önskar.
- Förvaras i en tät burk med lock. 
 
Orginalreceptet finns här:
Bär remmar recept - Nypon recept - Nyponremmar - förkylning tips - hälosamt godis recept