Internationella kaffedagen: Fira med dessa underbara kaffesnittar!

Idag är det internationella kaffedagen, och det ska såklart firas!
Jag gillar dessvärre inte att dricka kaffe men däremot gillar jag att baka med det. 
Så ikväll fick det bli snittar smaksatta med kaffe, doppade i smält mjölkchoklad och toppade
med hackade mandlar. Mums!
 
Baka, vänta och njuut!
ca 35 st.
 
Ingredienser:
100g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
1/4 dl starkt kokt kaffe, kallt + 1 tsk snabbkaffepulver
 
50g av valfri choklad 
Hackade mandlar 
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker vitt och poröst. 
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem och sirapen till smörblandningen. Tillsätt kaffet, lite i taget, och smaka efter hur stark kaffe smak du vill ha. I mina snittar använde jag 5 tsk kaffe. 
- Arbeta snabbt ihop allt till en deg. 
- Dela degen i två delar och rulla ut till längder på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut längderna med hjälp av en gaffel.
- Grädda längderna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. 
- Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna sedan kallna på plåten. 
- Doppa halva snittarna i smält choklad och toppa med hackade mandlar. 
 
 
international coffee day - kaffe recept - kaffe småkakor - kaffedagen - kaffesnittar - snittar

Målade formbröd - ett personligare bröd!

Att måla på bröd är inte bara enkelt utan de blir också perfekta att ge bort i present.
Man kan måla vad man vill och på vilka bröd man vill. Det är bara fantasin som bestämmer. 
Eftersom att det här var min första gång så använde jag mig av rödbetssaft och målade 
bara i en omgång och med en nyans. Men nästa gång ska jag avancera mitt målande
och färgande ännu mer. Jag använder mig bara av naturliga färgämnen eftersom att jag
vill behålla nyttigheten i mitt bröd, men man kan säkert använda karamellfärger om man vill.
 
Baka, vänta och njut!
2 st formbröd
Ingredienser:
1 påse torrjäst
5 dl varmt vatten (40-45 grader)
1,5 msk honung eller brödsirap
1 dl olivolja
1,5 msk flingsalt
8 dl vetemjöl
4-5 dl rågmjöl

Dekorering
Rödbetssaft 
1 ägg
 
Gör så här:
- Blanda torrjästen i en bunke tillsammans med vatten, honung, olivolja och flingsalt. 
- Tillsätt rågmjöl, vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Låt den jäsa under duk i ca 40 min.
- Ta upp degen, knåda den smidig på ett bakbord och dela den sedan i två delar. Smörj två avlånga sockerkaksformar med antingen smör eller olja. 
- Kavla ut varje del av degen till en lagom tjock platta. Rulla ihop plattorna till avlånga rullar. Vik in varje sida och lägg bröden i varsin form. Pensla bröden med vatten eller smält smör. 
- Låt bröden jäsa i formarna ca 40 minuter. 
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter med form. Ta ut bröden ur formarna. 
 
Dekorering:
- Blanda ca 2 msk rödbetssaft tillsammans med en äggula. 
- Måla sedan valfritt mönster med en pensel på bröden. 
- Sätt in bröden i ugnen i 5 minuter och ta sedan ut de igen. 
- Om du vill, kan du lägga till ytterligare nyanser eller färger. Annars måla med äggvita över den röda färgen. Stoppa in bröden i ytterligare 5 minuter.
- Ta ut dem och låt de svalna på galler under en bakduk. 
 
För mer tekniker på brödmålning, klicka här!
breadpainting - brödmålning - formbröd - formfranska - måla bröd - måla bröd recept - måla på bröd - painting bread recipe

Skrädmjölsdrömmar - en värmlandsfavorit!

 
I somras åkte jag och mina föräldrar upp till Karlstad för att umgås med min storasyster 
som bor där. Vi passade också på att åka runt och upptäcka Värmland och en dag så 
åkte vi till en gård som hette Mårbacka. Mårbacka är Selma Lagerlöfs barndomshem
och även den gård där hon levde sina sista dagar. Selma var inte bara en otroligt duktig
författare, utan hon var också en duktig entrepenör inom politik och lantbruk. Hon startade 
t ex. ett aktiebolag som hette Mårbacka Havrekraft, och genom det bolaget skapades
skrädmjöl. Skrädmjöl är ett finmalet mjöl gjort på rostad havre och ger en alldeles
speciell smak till bakelser och småkakor. Många av de recept som är bakade från Selmas
tid är än idag använda av Mårbackas café och skrädmjöl finns att köpa lite överallt i Sverige.
 
Jag har äntligen tagit mig tiden att baka skrädmjölsdrömmar och ångrar så mycket
att jag inte gjorde det tidigare för de är sååå drömgoda, Skrädmjölet ger drömmarna en
mörkare ton och stark smak av havre. Går inte riktigt att beskriva hur goda de är, 
utan ni får helt enkelt testa och baka de själva.
 
Om du vill köpa skrädmjöl och inte bor i Värmland, så kan du få tag i det genom att
be din hembutik att beställa hem det eller så kan du köpa det ifrån Saltå Kvarn i Järna.
 
Skrädmjöl är baserat på havre, vilket är glutenfritt, men ingen av fabrikerna som tillverkar
skrädmjöl går ut med att det är glutenfritt eftersom att det inte går att bevisa fullt ut att det
inte kommer i kontakt med gluten någonstans. Men det sägs att Stöpofors kvarns skrädmjöl
är  det mjölet som glutenfria kan äta av eftersom att de bara tillverkar skrädmjöl i sin kvarn. 
Fast är du osäker, så avstå hellre än att riskera att du blir riktigt sjuk. 
 
 
Skrädmjölsdrömmar ca 30 st
Ingredienser
160g smör
2 dl strösocker
3 dl skrädmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5-2 tsk hjorthornssalt
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Blanda alla torra ingredienser väl i en skål eller på ett bakbord. 
- Knåda sedan in rumsvarmt smör lite i taget i de torra ingredienserna. 
- Rulla ut till 30 bollar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och platta ut de lite lätt.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Kolla försiktigt med en stekspade under kakan att de är färdiga.
 
Om du vill veta mer om Selma Lagerlöf och hennes älskade Mårbacka,
besök: www.marbacka.com
7 sorters kakor - mårbacka - selma lagerlöf - skrädmjöl - skrädmjöl recept - skrädmjölsdrömmar - småkakor