Målade formbröd - ett personligare bröd!

Att måla på bröd är inte bara enkelt utan de blir också perfekta att ge bort i present.
Man kan måla vad man vill och på vilka bröd man vill. Det är bara fantasin som bestämmer. 
Eftersom att det här var min första gång så använde jag mig av rödbetssaft och målade 
bara i en omgång och med en nyans. Men nästa gång ska jag avancera mitt målande
och färgande ännu mer. Jag använder mig bara av naturliga färgämnen eftersom att jag
vill behålla nyttigheten i mitt bröd, men man kan säkert använda karamellfärger om man vill.
 
Baka, vänta och njut!
2 st formbröd
Ingredienser:
1 påse torrjäst
5 dl varmt vatten (40-45 grader)
1,5 msk honung eller brödsirap
1 dl olivolja
1,5 msk flingsalt
8 dl vetemjöl
4-5 dl rågmjöl

Dekorering
Rödbetssaft 
1 ägg
 
Gör så här:
- Blanda torrjästen i en bunke tillsammans med vatten, honung, olivolja och flingsalt. 
- Tillsätt rågmjöl, vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Låt den jäsa under duk i ca 40 min.
- Ta upp degen, knåda den smidig på ett bakbord och dela den sedan i två delar. Smörj två avlånga sockerkaksformar med antingen smör eller olja. 
- Kavla ut varje del av degen till en lagom tjock platta. Rulla ihop plattorna till avlånga rullar. Vik in varje sida och lägg bröden i varsin form. Pensla bröden med vatten eller smält smör. 
- Låt bröden jäsa i formarna ca 40 minuter. 
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter med form. Ta ut bröden ur formarna. 
 
Dekorering:
- Blanda ca 2 msk rödbetssaft tillsammans med en äggula. 
- Måla sedan valfritt mönster med en pensel på bröden. 
- Sätt in bröden i ugnen i 5 minuter och ta sedan ut de igen. 
- Om du vill, kan du lägga till ytterligare nyanser eller färger. Annars måla med äggvita över den röda färgen. Stoppa in bröden i ytterligare 5 minuter.
- Ta ut dem och låt de svalna på galler under en bakduk. 
 
För mer tekniker på brödmålning, klicka här!
breadpainting - brödmålning - formbröd - formfranska - måla bröd - måla bröd recept - måla på bröd - painting bread recipe