Skrädmjölsdrömmar - en värmlandsfavorit!

 
I somras åkte jag och mina föräldrar upp till Karlstad för att umgås med min storasyster 
som bor där. Vi passade också på att åka runt och upptäcka Värmland och en dag så 
åkte vi till en gård som hette Mårbacka. Mårbacka är Selma Lagerlöfs barndomshem
och även den gård där hon levde sina sista dagar. Selma var inte bara en otroligt duktig
författare, utan hon var också en duktig entrepenör inom politik och lantbruk. Hon startade 
t ex. ett aktiebolag som hette Mårbacka Havrekraft, och genom det bolaget skapades
skrädmjöl. Skrädmjöl är ett finmalet mjöl gjort på rostad havre och ger en alldeles
speciell smak till bakelser och småkakor. Många av de recept som är bakade från Selmas
tid är än idag använda av Mårbackas café och skrädmjöl finns att köpa lite överallt i Sverige.
 
Jag har äntligen tagit mig tiden att baka skrädmjölsdrömmar och ångrar så mycket
att jag inte gjorde det tidigare för de är sååå drömgoda, Skrädmjölet ger drömmarna en
mörkare ton och stark smak av havre. Går inte riktigt att beskriva hur goda de är, 
utan ni får helt enkelt testa och baka de själva.
 
Om du vill köpa skrädmjöl och inte bor i Värmland, så kan du få tag i det genom att
be din hembutik att beställa hem det eller så kan du köpa det ifrån Saltå Kvarn i Järna.
 
Skrädmjöl är baserat på havre, vilket är glutenfritt, men ingen av fabrikerna som tillverkar
skrädmjöl går ut med att det är glutenfritt eftersom att det inte går att bevisa fullt ut att det
inte kommer i kontakt med gluten någonstans. Men det sägs att Stöpofors kvarns skrädmjöl
är  det mjölet som glutenfria kan äta av eftersom att de bara tillverkar skrädmjöl i sin kvarn. 
Fast är du osäker, så avstå hellre än att riskera att du blir riktigt sjuk. 
 
 
Skrädmjölsdrömmar ca 30 st
Ingredienser
160g smör
2 dl strösocker
3 dl skrädmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5-2 tsk hjorthornssalt
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Blanda alla torra ingredienser väl i en skål eller på ett bakbord. 
- Knåda sedan in rumsvarmt smör lite i taget i de torra ingredienserna. 
- Rulla ut till 30 bollar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och platta ut de lite lätt.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Kolla försiktigt med en stekspade under kakan att de är färdiga.
 
Om du vill veta mer om Selma Lagerlöf och hennes älskade Mårbacka,
besök: www.marbacka.com
7 sorters kakor - mårbacka - selma lagerlöf - skrädmjöl - skrädmjöl recept - skrädmjölsdrömmar - småkakor
norrbotten emma

åh så gott =) =)

Ha en fortsätt fin torsdag

Svar: Tack detsamma! :)
Annika