Trattkantarellsoppa med egengjorda krutonger

Nu är hösten här och då är det äntligen dags för svamptider.
Det var svampens dag i söndags, och det var då jag fick ett enormt sug efter svampsoppa.
Tyvärr hann jag inte tillaga det då, men dagarna efter har jag längtat efter min soppa.
Och nu, äntligen, blev den tillagad. 
Och den blev sååå god!
 
6 portioner
 
Ingredienser Trattkantarellsoppa
ca 1 L hela, torkade trattkantareller (eller 1 Liter färska)
2 schalottenlökar
1 stor vitlöksklyfta
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 L grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar)
3 1/4 dl grädde
1,5 msk citronsaft
Salt och vitpeppar
 
Gör så här:
- Om du använder torkad svamp så blötlägg den i vatten minst ca 30 minuter innan du ska använda den. Använd gärna samma vatten till grönsaksbuljongen. 
- Stek lök, vitlök och svamp i smör i en kastrull. Rör om och låt smöret koka in. Pudra över mjölet. 
- Häll i buljong och grädde. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. 
- Låt soppan koka ca 10 minuter. Mixa soppan innan den serveras tillsammans med krutonger. 
 
Ingredienser krutonger
4 brödskivor
2 msk olivolja
Salt och peppar
 
Gör så här:
- Skär av kanterna på brödskivorna och skär sedan brödet i små tärningar. 
- Hetta upp olja i en stekpanna. När oljan är varm, lägg då i brödtärningarna. Stek runt dem tills de är gyllengula och krispiga. Krydda med salt och peppar. 
- Ta upp krutongerna och lägg dem på hopvikt hushållspapper. Hushållspappret suger åt sig överflödigt fett.
- Servera i en skål till soppan.
svampsoppa - svampsoppa recept - trattkantarell - trattkantarellsoppa