Matcha latte - nya hälsodrycken alla pratar om

Matcha-te, matcha glass, matcha latte... Vad är egentligen matcha?
Matcha är ett finmalt grönt te där hela bladen från busken har pulveriserats.
Innan skörd har bladen skyddats från solljus, vilket i sin tur ökar klorofyllnivåerna och
därmed ökar näringsinnehållet. Matcha pulvret vispas tradionellt ut i varmt vatten och drycken
blir ett koncentrat av det gröna teets kända hälsofördelar. I en enda kopp matcha te ryms
10 gånger mer näring jämfört med ett klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncentrationen
ca 500 gånger mer än i ett färskt äpple.. En riktigt hälsoboost med andra ord.
 
Matcha-te finns att köpa i välsorterade matbutiker, hos tespecialister, i hälsobutiker
och på olika butiker på internet. Tar en stund att hitta teet med bäst kvalite och pris.
Desto bättre kvalite - desto nyttigare. 
 
Om man är lite osäker på fall man kommer gilla smaken så kan man testa på 
matcha te eller matcha latte på ett café. I Stockholm finner du den bästa 
matcha latten på Johan & Nyströms café på Söder. Där finns också 
vanligt matcha te om du hellre testar på det. 
 
Min egna åsikt är att matcha latte smakar bättre än vanligt matcha te.
Den söta mjölken ger en mjukare känsla och sötar upp teet lite. 
För tradionellt har man inte i socker eller honung i matcha te.
Men smaken är som baken, ofta delad. Min pojkvän som också
testade på matcha latte fann det inte lika mumsigt som jag tyckte det var.
 
Så jag rekommenderar er att testa själva innan ni köper hem det :)
 
 
hälsotrender 2016 - matcha - matcha latte - matcha te

Chiapudding - hiss eller diss?

Hetsen över chiafrön har lagt sig och då passar jag på att ta mig en titt på detta älskade frö.
Varför hetsar alla upp sig över några små frön, kan man undra?
Svaret är nämligen att dessa små frön är sprängfulla av bland annat proteiner, mineraler
och kalcium. De innehåller också mycket omega 3-syror. Om du äter två skedar chiafrön
så får du i dig mer omega 3 än en normal bit lax. Insane! De innehåller också andra nyttiga
ämnen som t ex. kalcium, antioxidanter, protein och andra vitaminer. 
 
Men är det verkligen gott då?
Alltså vanlig chiapudding är det en lite läskig konstistens på, 
men det smakar inte speciellt mycket. Det är en väldigt neutral smak.
Därför är det viktigaste tipset jag kan ge er:
Att tillsätta frukt & bär, kanske även nötter för en annan konsistens.
Då blir chiapuddingen inte bara nyttig, utan smakrik också. 
 
Det positiva med att chiafrön är smaklösa är att det går att använda dem
i betydligt fler recept än chiapudding. Du kan tillsätta dem i bröd, musli, 
maträtter och t o m. glass. De är helt glutenfria och kan ätas av alla.
 
Här nedanför finner du ett recept på chiapudding. 
Men glöm inte att du kan äta chiafrön hur som helst
och när som helst! :)
 
Recept på chiapudding, 2 port
Ingredienser
2-3 msk chiafrön 
2 dl mjölk (laktosfri, mandel, soja.. välj själv vad som passar bäst)
1 krm vaniljpulver
 
Topping
Tärnad färsk frukt eller bär
 
Gör så här:
- Blanda chiafrön, valfri mjölk och vaniljpulver i ett glas. Jag tyckte själv att 3 msk per glas blev en rätt stel pudding med tiden. Så nästa gång ska jag ta i 2 msk per glas. Jag vill hellre ha en lite krämigare pudding. 
- Låt stå minst ett par timmar, men helst över natten i kylskåp. Rör gärna om efter ett tag. 
- Toppa med färsk frukt eller bär. 
- Avnjut som frukost eller mellanmål. 
 
chiafrön nyttigt - chiafrön recept - chiapudding - chiapudding recept

Glutenfria portionstårtor med nutella, jordgubbar och mörkchokladganache

Idag. den 27 januari, är det National Chocolate Cake Day i USA. 
Nu bor jag visserligen i Sverige men det är en dag som jag verkligen inte vill missa.
Jag väljer därför att fira denna underbara dag med dessa glutenfria portionstårtor fyllda
med nutella, jordgubbar och toppad med mörkchokladganache.. Muums!
De är verkligen SÅ enkla att göra och heelt galet goda att äta. 
 
6 portionstårtor
Ingredienser
Glutenfri chokladbotten
6 ägg
2 ¼ dl strösocker
2 dl kakao
1 msk potatismjöl
 
Fyllning 1
12 tsk nutella
 
Fyllning 2
6 st Färska eller upptinade jordgubbar
 
Mörkchokladganache
0,5 dl grädde
100 g mörkchoklad
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
- Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggulorna med strösockret tills smeten blir vit och fluffig. Tillsätt kakaon och potatismjölet. Vispa äggvitorna i en separat skål till fast skum. Vänd ned det försiktigt i äggsmeten.
- Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med ett välsmort bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.
- Låt kakan svalna ca 5-10 minuter i formen. 
- Stansa ut små runda bottnar med en rund liten form eller ett glas. Det ska bli ca 24 stycken runda bottnar.
- Lägg bottnarna på ett galler och låt svalna helt. 
- Bre nutella på 12 bottnar. 
- Skiva jordgubbarna och lägg på 6 st bottnar. 
- Lägg ihop portionstårtorna och varva med bottnarna t ex. nutella, jordgubbar, nutella. Avsluta med en neutral botten.
- Värm grädden på spisen, men låt den inte koka! Skär under tiden chokladen i bitar och lägg i en skål. Häll över den varma grädden och blanda om tills allt är smält. 
- Fördela ganachen på tårtorna och bre den jämn runt sidorna.
- Servera direkt eller ställ i kylskåpet för servering senare.
 
 
Glutenfri tårta - Mini tårtor - Mörkchoklad tårta - Portionstårtor