Torta di avanzi - en paj av matrester

Det har blivit många matrecept den senaste tiden för mig, men det är bara för att jag har en
så stor kärlek till just MAT. Jag älskar verkligen att laga mat. Oftast lagar jag till något lite mer
avancerat men idag, likt många andra dagar för min del, spenderar jag dagen i soffan med
muskelfästeinflammation i högerhöft. Men äta måste man göra även om man inte kan stå på benen.
Så det fick bli en paj fylld med matresterna från veckan.
Simpelt och gott!
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 msk iskallt vatten
2-3 msk torkad basilika eller oregano (går att uteslutas)
2 tsk vitpeppar (går att uteslutas)
 
Äggstanning
4 ägg
3 dl mjölk
Peppar
Salt
 
Fyllning med valfria passande matrester
 
Dekoration
Riven parmesanost
 
Gör så här:
Pajdeg
- Skär smöret i små bitar.
- Nyp ihop mjöl och smör för hand, med gaffel eller mixa det i en matberedare till en smulig massa. 
- Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylskåpet ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. 
 
Äggstanning
- Vispa ihop ägg, mjölk, peppar och salt i en skål. Ställ åt sidan.
 
Fyllning
- Plocka fram valfria passande rester och blanda tillsammans. Jag blandade i haricots verts, bitar av revbensspjäll och ricotta ost. 
- Fördela matresterna jämnt i pajskalet och häll över äggstanning.
- Riv över lite parmesanost. 
 
Tillagning
- Grädda i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Om toppen blir gyllene innan pajen är klar så kan du lägga på en bit aluminiumfolie så att osten inte bränns vid. 
- Ta ut pajen och låt den vila i ca 5-10 minuter så att den sätter sig. Om den blir för kall är det bara att sätta in den på lite eftervärme i ugnen tills att du ska äta den. 
- Servera med en god sallad!
 
 
Paj matrester - Restpaj - Snabb middag - Torta di avanzi