Sockerkaka med smak av choklad

 
Ingredienser
50g smör eller margarin
2 ägg
2 dl strösocker
3 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
 
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader. 
- Smöra och bröa en form, ca 1 1/2 L. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
- Vispa ägg och socker fluffigt och vitt i en bunke. Sikta ned kakao, bakpulver och vaniljsocker. Blanda om försiktigt. 
- Häll i vetemjölet och rör om. Blanda smält smör och mjölk, tillsätt i smeten. Rör om tills smeten är jämn och fin.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Känn efter med en sticka.
- Låt kakan stå i ca 10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat eller bricka.
- Njut!
chokladsockerkaka - sockerkaka - sockerkaka med choklad

Amerikansk Cheesecake med somriga bär

Världens bästa recept på cheesecake!
12 bitar
Ingredienser
Botten
15 digestivekex (eller dylikt)
0,75 dl strösocker
50g smält smör
 
Fyllning
4 ägg
2,5 dl strösocker
400g philadelfiaost (laktosfri eller vanlig)
1 citron, saften
 
Garnering
Skivade jordgubbar
Smultron
Blåbär

Dekoration
Ätbara blommor
 
Gör så här
- Sätt ugnen på 185 grader. Mixa kexen med socker i en matberedare eller mixer. Tillsätt smält smör och mixa till det är väl blandat. Lägg smulorna i en pajform, gärna klädd med bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Platta till smulorna lätt med handen eller med baksidan på en sked. 
- Placera formen i mitten av ugnen ca 5 minuter. Ta ut formen och sänk till 175 grader. 
- Vispa ihop ägg, socker och philadelfiaost. Tillsätt citronsaften och häll upp smeten i formen. 
- Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter eller tills den har satt sig i mitten. Detta kan variera beroende på ugn men håll tålamodet uppe och förläng med 5 minuter i taget. 
- Ta ut kakan och låt den svalna. 
- Garnera med bär och ätbara blommor. 
- Servera som den är eller tillsammans med en klick grädde. 
 
 
amerikansk cheesecake - cheesecake

Kärleksmums med jordgubbsglasyr

Kärleksmums, snoddas, mockarutor.. kärt barn med många namn.
Jag föredrar att kalla denna bakelse för just kärleksmums.
Och vad är inte kärlek om inte just jordgubbar.. :)
Kärleksmums
Ingredienser
150g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 msk siktad kakao
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
 
Jordgubbsglasyr
2 dl jordgubbar 
2,5 dl florsocker
Några droppar citronsaft
Kokosflingor (frivilligt)
 
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. 
- Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. 
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sikta ned kakao. Blanda om försiktigt. 
- Häll i vetemjöl, smält smör och mjölk. Blanda om tills smeten är jämn. 
- Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. 
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
- Låt svalna. 
 
Jordgubbsglasyr
- Snoppa 2 dl jordgubbar och mosa eller mixa i en bunke. 
- Sila ut saften och tillsätt florsocker, lite i taget, tills konsistensen är lagom tjock. Om smaken blir för söt kan du tillsätta lite citronsaft.
- Bred ut glasyren på kakan och ställ i kylskåp.
 
Snoddas - jordgubbsglasyr - kärleksmums - kärleksmums jordgubbsglasyr